Jedna tarifní tabulka? To ať si léčí šarlatáni

3. 9. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrou kritiku a pobouřené reakce vyvolal mezi zdravotníky návrh ministerstva práce a sociálních věcí na zavedení jedné tarifní tabulky pro zaměstnance ve veřejné sféře bez zvyšování platů za léta praxe. Hovoří o totální likvidaci českého zdravotnictví a hromadných výpovědích.


Nejostřeji se do návrhu ministra Jaromíra Drapáka (TOP 09) pustila Česká lékařská komora a odborové svazy, velké pochopení ale nenašel ani jinde. Ke kritice se totiž přidávají i odbory státních zaměstnanců a opoziční poslanci, nadšení neprojevil ani samotný premiér Petr Nečas. (ODS)

Ministerstvo argumentuje tím, že návrh vychází z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Průměrný pokles platových tarifů činí podle důvodové zprávy zhruba 6150 korun. „LOK-SČL je připraven provést i ty nejtvrdší kroky k zastavení těchto asociálních opatření. Zároveň vyzývá ostatní odborové organizace ke koordinovanému společnému postupu,“ zlobí se šéf Lékařského odborového klubu – svazu českých lékařů Martin Engel. Podle něj by nejmladším lékařům klesl základní plat o 14 procent a zkušeným o více než 40 procent.

ČLK: Ať si léčí šarlatáni

Pro ostrá slova si nešel daleko ani prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Návrh je podle něj zcela mimo realitu a jeho realizace by byla prý posledním hřebíčkem do rakve českého zdravotnictví. „ Česká lékařská komora v rozporu s prohlášeními ministra Hegera, že Ministerstvo zdravotnictví má zájem o spolupráci s profesní lékařskou samosprávou, nedostala vůbec možnost připomínkovat návrh, který přitom drasticky zhoršuje profesní podmínky tisíců jejích členů. V rozporu s politickou korektností se pak ministr Drábek nakonec rozhodl předložit do vlády jiný návrh, než který mohly některé subjekty připomínkovat,“ doplňuje Kubek.

Plánovaný pokles navíc podle něj nejvíce postihuje kvalifikované lékaře s dostatečnou praxí. „ Je naprosto nepochopitelné, že ministr zdravotnictví docent Heger, jehož primární povinností je hájit zájmy svěřeného resortu, k tomuto nesmyslnému, a pro Českou lékařskou komoru zcela nepřijatelnému návrhu, neuplatnil žádné připomínky. Patrně má připravený nějaký nouzový plán, že péči o pacienty od ledna příštího roku na místo lékařů převezmou, babky kořenářky, mastičkáři a šarlatáni,“ dodává dále Kubek.

Heger: Dál už bych to netlačil

Plánovanými platovými redukcemi je šokován i hejtman Vysočiny a předseda zdravotní komise Asociace krajů ČR Jiří Běhounek. „Lékaři a pracovníci ve zdravotnictví dostávají nyní od vlády jasnou informaci o skutečném pohledu na hodnotu jejich práce. Není se tedy co divit, že dojde na jejich hromadné odchody za lépe placenou a váženou prací za hranice našeho státu,“ uvedl Běhounek v tiskovém prohlášení.

Návrhem není příliš nadšený premiér Petr Nečas (ODS). „Budeme o dané záležitosti jednat na vládě s koaličními partnery. A také se sociálními partnery,“ řekl Hospodářským novinám Nečas. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) proti návrhu neprotestoval. „Já bych už to netlačil nikam dál,“ uvedl pro HN Heger. S ministrem Drábkem už o platech zdravotníků zvlášť jednat nebude. Nová tabulka by se netýkala zaměstnanců ve školství a úředníků krajů, měst a obcí. Do budoucna by měli mít vlastní tarify.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?