Jednání Heger-LOK ve čtvrtek

19. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Tento čtvrtek odpoledne se sejde ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s nespokojenými lékaři Lékařského odborového klubu, kteří organizují akci Děkujeme, odcházíme.


V ní už podalo výpověď 3800 z 16 tisíc nemocničních lékařů.

„Převažují názory, že znesvářené strany by se měly dohodnout,“ řekl novinářům v úterý večer ministr Heger po jednání rady poskytovatelů zdravotní péče. Ta zahrnuje nejen poskytovatele nemocniční péče, ale i ambulantní sféru.

„Otevřeme velmi oficiální kolo jednání. Budeme hledat cestu, jak o těch věcech dál mluvit,“ sdělil Heger s tím, že „je před námi šest týdnů do 1. března, kdy by se výpovědi měly realizovat.

Na druhou stranu Asociace hejtmanů žádá, aby se jednání uzavřela ke konci ledna, protože pokud by se měla organizovat nějaká krizová řešení, jak poskytovat péči, musí se na ně kraje důkladně připravit. A to ty čtyři týdny, které budou zbývat do března, je minimum,“ řekl Heger.

Oznámil, že v průměru v celé ČR chce z nemocnic odejít 18 až 19 procent lékařů. Nejvíce na Vysočině (60 procent) a nad 30 procent v Severomoravském, Pardubickém a dalších krajích.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath uvedl, že „zatím žádné konkrétní výsledky vidět nejsou z dřívějších jednání a to mne znepokojuje“. Varoval před kolapsem péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?