Jednání v Kladně zkrachovala, mladoboleslavští chystají protesty

29. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích Středočeského kraje není ani několik týdnů po ukončení akce Děkujeme, odcházíme klid. Kladenská nemocnice odmítla jednat o návratu šesti neurochirurgů, její oddělení tak stále funguje v krizovém režimu. Mladoboleslavští zase sepisují petici kvůli podezřelé zakázce.


Neurologické oddělení kladenské nemocnice má v současné chvíli pět lékařů, funguje v krizovém režimu a iktové centrum, v němž se neurologové starají o pacienty s mozkovou příhodou je uzavřeno.

Šest neurochirurgů, kterých odtud na konci února odešlo ale zůstává stále doma. Minulý týden žádalo 74 lékařů kladenské nemocnice otevřeným dopisem i hejtmana, aby zasáhl. Chtějí, aby se vrátili.

„Koho si vedení nemocnice vybere, je čistě v jeho kompetenci a kraj do toho určitě nebude zasahovat,“ vzkázal ale hejtman David Rath.

Lékaři požadují, aby s nimi vedení jednalo jako „s celkem.“ Nemocnice ale takové podmínky odmítá, o případných návratech je ochotna jednat jen individuálně.

„Pokud ovšem všichni budou chtít jednat z pozice síly kolektivu, tak vedení na tuto formu nepřistoupí,“ vysvětlil pro ČTK mluvčí nemocnice Patrik Tomšů.

Vyhrocené vztahy na pracovišti

Bývalí kladenští neurologové setrvali ve svých výpovědích, které podali na konci loňského roku kvůli primářovi Jaroslavu Elisovi. Tvrdí, že je odpovědný za klesající úroveň lékařské péče na oddělení.

Jednání o návratu lékařů měla původně trvat až do dnešního odpoledne, kdy měla nemocnice mít jasnější představu o řešení situace. Krachla ale ihned na samém počátku, tudíž nemocnice stále hledá nové neurology.

Napětí i v Mladé Boleslavi

Situace je vyhrocená také v mladoboleslavské nemocnici. Netýká se ale odborářského protestu, nýbrž financování sporné zakázky nového pavilonu. Více než polovina zaměstnanců se totiž podepsala pod petici, která žádá prověření tohoto financování.

Na Ratha kvůli této zakázce podala trestní oznámení i středočeská ODS a v dozorčí radě zařízení skončil hejtmanův náměstek Robin Povšík, člen Rathovy vnitrostranické opozice. Údajně kvůli nemoci. Odvolán byl primář operačních sálů a výběrové řízení bylo vypsáno i na šéfa neurologie.

„Není to přímo v souvislosti s podpisovou akcí, ale vedení nemocnice samozřejmě ví, že dlouhodobě nebyli úplně loajální,“ uvedla pro DNES mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková.

Fakt, že lékaři patří mezi ty, kteří se o zakázku nejvíce zajímali, a že končí těsně předtím, než do nemocnice přijede na základní kámen pavilonu poklepat právě Rath, s tím prý také nesouvisí. Odbory ale tvrdí opak a chystají hodinové přerušení práce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?