Jednání zkrachovala, lékaři i tak dostanou osm tisíc navíc

4. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání ministerstva zdravotnictví s lékařskými odbory definitivně zkrachovala. Vedení odborů nevyzve lékaře, aby své výpovědi stáhli. Ministr i tak slíbil zvýšení platů až o osm tisíc korun, týden vyčká, pak začne chystat krizové zajištění péče.


Rozhodující okamžik pro tisíce lékařů i celé české zdravotnictví. Tak byla chápána včerejší schůzka na ministerstvu zdravotnictví. Žádné překvapení se ale nekonalo a jednání skončila totálním krachem.

Odbory nepřistoupily na návrh ministra Leoše Hegera (TOP) a odmítly vyzvat lékaře, aby své výpovědi stáhli.

Ministr i přesto přidá lékařům od března 5000 až 8000 korun měsíčně. Nyní chce týden počkat, zda lékaři nezačnou své výpovědi stahovat, a pokud ne, začne s přípravou krizového zajištění péče.

Heger se obrátil na lékaře dopisem

Jednání s lékařskými odbory sice zkrachovala, ministr se ale rozhodl apelovat na samotné lékaře. A to prostřednictvím otevřeného dopisu. Sliby, o kterých hovořil v průběhu posledních týdnů, prý plnit bude, a to nezávisle na výsledcích jednání. Požádal lékaře, aby své výpovědi stáhli i bez výzvy LOK.

„Sliby, ke kterým jsem se v rámci vyjednávání zavázal, považuji stále za platné a postupně je budu plnit. Je to můj veřejný příslib a věřím, že bude impulsem alespoň pro některé lékaře, aby své výpovědi vzali zpět a vrátili se na svá pracoviště, protože ohrožení, které hrozí pacientům v některých oblastech a v některých oborech, je vysoké,“ píše Heger.

Za týden jsme ztratili půl miliardy

Odborům vadí nejvíce to, že se o peníze musí dělit i se sestrami a dalším zdravotnickým personálem. Podle předsedy lékařských odborů Martina Engela je snížení slibované částky na mzdy lékařů z původních dvou miliard nepřijatelné.

Ministr prý původně slíbil na doktora 100.000 za rok navíc, nelíbí se mu, že to bude jen kolem 60.000. „Po týdnu jsme se dostali tam, že jsme ztratili půl miliardy. Kdybychom jednali ještě týden, tak z té nabídky nezbude nic. Nikdo nemůže být překvapen, že pro Lékařský odborový klub je nabídka nepřijatelná,“ komentoval jednání Engel.

Dodal, že jednání neměla najít skutečnou dohodu, ale postavit proti odcházejícím lékařům jejich zůstávající kolegy, veřejnost a zdravotní sestry.

Pět tisíc pro mladé, osm pro nejstarší

Heger přišel na schůzku s jasným návrhem, podle něj by nejmladší lékaři měli od března dostat přidáno 5000 korun měsíčně, nejstarší 8000 korun.

V příštím roce by se průměrný plat lékaře s povolenou mírou přesčasů měl dostat na 60.000 korun měsíčně, nyní je to s přesčasy překračujícími zákonnou míru kolem 50.000.

„My se domníváme, že to je velmi vstřícná podaná ruka lékařům,“ oponoval ministr. Nabídku označil v době úspor ve státě za velkorysou. Dodal, že doufá, že doktoři přestanou ministerstvu a pacientům „držet pistoli u hlavy“a své výpovědi stáhnou.

Pojišťovny požadavky LOK odsoudily

Pro Lékařský odborový klub nyní nastává nelehká situace. Mnozí totiž zkrachovalá jednání dávají za vinu právě jemu. I veřejné mínění je spíše na straně ministerstva.

„Svaz zdravotních pojišťoven ČR (SZP ČR) na dnešním jednání Rady SZP ČR odsoudil stupňování nátlakové akce Lékařského odborového klubu, které ohrožuje poskytování zdravotní péče v České republice,“ uvedl prezident svazu Jaromír Gajdáček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?