Jednání zkrachovala, lékaři interny přestanou pracovat přesčas

14. 5. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouhotrvající spory mezi Lékařským odborovým klubem karlovarské nemocnice a jejím vedením se již brzy promítnou na veřejnost. Lékaři interny totiž přestanou od pátku sloužit pohovost a pracovat přesčasy. ČLK jejich protest podpořila.


Lékařský odborový klub (LOK) karlovarské nemocnice, která je součástí Karlovarské krajské nemocnice, se ani po několika jednáních nedohodl s vedením nemocnice na předložených požadavcích. Lékaři se proto rozhodl, že na protest přestanou sloužit pohotovost a pracovat přesčasy.

Na čtyřech dalších odděleních, kde také lékaři hrozili výpovědí, se nakonec s vedením dohodli na kompenzacích. LOK původně požadoval navýšením mezd lékařů o 20 procent.

„Vedení o našich požadavcích vědělo dva týdny. Internímu oddělení ale nenabídlo nic. Výpovědi tedy trvají,“ uvedl pro ČTK předseda LOK Petr Igaz.

Generální ředitel KKN Zdeněk Horák označil chování některých lékařů za hraničící s vydíráním. Uvedl, že lékařům přidat na mzdách nemocnice nemůže a jisté kompenzace, které dohodl s gynekologickým, dětským, rentgenovým a neurologickým oddělením nesouvisí s navýšením platů.

„Na zvýšení mezd skutečně nemáme,“ poznamenal.

LOK: Je třeba více lékařů

LOK karlovarské nemocnici dlouhodobě poukazuje na to, že přesčasy sjednané na dohodu o pracovní činnosti v podstatě porušují zákoník práce.

„Pokud je určitý objem práce, je k tomu potřeba buď přijmout odpovídající počet lékařů nebo množství práce omezit,“ dodal Igaz.

Lékaři podle zákoníku práce mohou sloužit přesčasy jen do výše 150 hodin ročně. Protože ale nemocnice nemají dlouhodobě dost lékařů, nasmlouvávají si je formou dohod o pracovní činnosti. Díky nim potom lékaři v nemocnicích odslouží ročně stovky, ale i přes 2000 hodin navíc.

Horák ale podotknul, že letos lékaři ještě neodsloužilo ani 150 přesčasových hodin, které jim může zaměstnavatel uložit. Výpovědi, které podali, jsou pak údajně podle právního rozboru neplatné.

Horák: zavedeme směnný provoz

Jako opatření, které má čelit případnému odmítnutí sloužit od pátku na interně pohotovost, nařídil ředitel pro toto oddělení směnný provoz. Dosud lékaři pracovali klasicky ranní směnu a až poté nastupovali na pohotovostní službu.

Při směnném provozu budou mít přesně určeno, na jakou směnu musí přijít. „Není to optimální řešení, ale musíme zajistit odpovídající péči o pacienty. Pokud by lékaři odmítli do práce přijít, pak by to bylo porušení pracovně právních vztahů,“ dodal pro ČTK Horák.

Podle LOK by zavedení směnného provozu výrazně zhoršilo péči o pacienty. „Pacient by měl během dne tři lékaře, kteří by se na něm střídali. Otázkou je, jestli by to lékaři vůbec tolerovali a jak by se na to díval inspektorát práce,“ podotkl Igaz.

Konec přesčasové práce navíc znamená i výrazný pokles příjmů lékařů. Právě z přesčasů mají podle Igaze asi polovinu příjmů. „O to ale nyní nejde. Jde o princip, kdy hodnota lékařské práce je podhodnocena a dlouhodobě zde trvá protiprávní stav,“ uvedl Igaz.

ČLK protest podpořila
Česká lékařská komora protest lékařů z interny podpořila. Podle jejího prezidenta Milana Kubka jsou jejich požadavky zcela legitimní a ekonomicky přiměřené. „Nemocnice, která hodlá prostavět 680 mil. Kč za pavilon urgentní medicíny, musí mít 4,5 mil. Kč na zvýšení mezd lékařů. Žádný zaměstnanec, tedy ani lékař, nemůže být nucen k přesčasové práci nad limit 150 hodin ročně. Lékaři karlovarské nemocnice pouze využívají své právo garantované zákonem,“ uvedl Kubek. Své rozhodnutí podle něj lékaři oznámili v dostatečném předstihu a je zcela na zodpovědnosti managementu nemocnice, aby po organizační stránce zajistil péči o pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?