Jednotné zdravotní průkazy a registry v Evropské unii

12. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednotné očkovací a zdravotní průkazy, centralizovaný systém dárců krve a orgánů - tak to je v Evropské unii zatím jen sen. V brzké budoucnosti by se to ale mohlo změnit. Brusel sice zatím nechává zdravotnictví v kompetenci členských států, dohlíží však nad hladkým chodem nadnárodní spolupráce...


a snaží se základní pravidla pozvolna centralizovat.

EU zatím jednotně podchycuje nakažlivé choroby a snaží se vykonávat epidemiologický dohled. Evropská komise (EK) projekt spustila před pěti lety. Cílem je včas plošně zareagovat na případnou pandemii.

Systém se využívá například v monitorování výskytu nemocí HIV/AIDS, Creutzfeldt-Jacobovy choroby a tuberkulózy. Sloužit má rovněž pro okamžité zastavení případných teroristických útoků využívajících biologické látky.

„Jednotné registry dárců krve, krevní plazmy a orgánů v Unii zatím neexistují. Společenství v současnosti pouze stanovuje podmínky kvality a bezpečnosti, za níž jsou například krevní odběry prováděny,“ uvedla Šárka Machotková, pracovnice Informačního centra Evropské unie v Praze.

S ohledem na zdraví občanů Brusel vymezuje rovněž podmínky, za nichž musí být materiál shromažďován, skladován a převážen. Praha nikdy neměla s dodržováním pravidel problémy - úroveň českého zdravotnictví je celosvětově vnímána jako velmi dobrá.

ČR tak podmínkám vyhověla s předstihem. I po prvním květnu tak zůstanou v platnosti mezinárodní úmluvy vymezující případnou distribuci lidských orgánů a krve za naše hranice.

EK navíc již několik let pracuje na vytvoření srovnávací elektronické databáze, kde by mohli občané Unie nalézt podrobné informace o zdraví, nemocech a zdravotnickém systému jednotlivých zemí.

Internetový doktor rádce by v kostce poradil pacientům se základní léčbou méně závažných chorob, včetně nákupu volně dostupných tablet, mastí a kapiček.

Vystavování očkovacích a zdravotních průkazů zůstane i po rozšíření společenství nadále v kompetenci jednotlivých států, tj. rovněž ČR. EK však o jejich sjednocení uvažuje - ulehčilo by to podstatně život občanů Unie, kteří se stěhují do jiné členské země.

Lenka Hloušková, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?