Jednou větou

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženám, které během těhotenství přiberou více než 18 kilogramů, hrozí téměř dvakrát větší riziko, než rodičkám s nižším váhovým přírůstkem, že porodí těžké dítě, dokonce i v případě, že nemají těhotenský diabetes a že tyto děti budou v pozdějším věku častěji trpět nadváhou.


*

* Výzkum doktorky Debry Katzmanové z univerzity v Torontu prokázal, že mozek anorektiček s přetrvávající nízkou hmotností má větší laterální komory, a tudíž menší objem, z čehož vyplývá, že porucha příjmu potravy ovlivňuje poznávací schopnost, avšak výzkum prokázal, že abnormality se mohou po nabytí normální váhy upravit.

* Ze studie amerických vědců vyplývá, že zvyšování teploty moří a jezer a intenzivnější srážky, které doprovázejí globální změnu klimatu, způsobí rozšíření nemocí jako malárie, horečka dengue nebo cholera, protože dojde k vytvoření příznivých podmínek pro šíření bakterií a k výraznému rozmnožení komárů, kteří jsou hlavními přenašeči těchto nemocí.

* Pravidelná konzumace malých dávek piva má blahodárné účinky na organismus člověka, protože pivo je zdrojem vitaminů a živin, dobře působí na srdce, cévy či zažívací trakt a příznivě ovlivňuje metabolické procesy nebo funkci nervového systému.

* Vysoký přísun tuku, cukru a cholesterolu v kombinaci s genetickými faktory může mít vliv na abnormální změny spojované s Alzheimerovou chorobou, což prokázal výzkum u myší, které byly devět měsíců živeny potravou bohatou na zmiňované látky.

* Lidem, kteří málo spí, hrozí častěji obezita než lidem s dostatečnou délkou spánku, nárůst hmotnosti se přitom vyskytuje jak u dětí, tak u dospělých jedinců bez rozdílu rasy, národu nebo pohlaví.

* Obézní děti mají už v deseti letech tepny v takovém stavu, jako by jim bylo 45 let, a vykazují abnormality srdce výrazně zvyšující riziko srdečních chorob.

* Ženám konzumujícím více než dva alkoholické drinky denně hrozí větší riziko, že je postihne nejběžnější typ poruchy srdečního rytmu -fibrilace srdečních síní - ta s sebou nese nebezpečí infarktu.

* Vhodně zvolená strava se může stát prostředkem v prevenci a léčbě rakoviny, zároveň může působit i léčebně, protože velké množství protirakovinných látek se nachází nejen v zelenině a ovoci, ale i v jiných potravinách, např. v zeleném čaji, kurkumě nebo čokoládě, přičemž běžná strava, v níž nechybí zelenina, ovoce a nápoje, jako je zelený čaj a červené víno, je už schopna dodat organismu potřebnou dávku těchto látek.

* Čtyřicet procent školních dětí mladších patnácti let má vadné držení těla, tedy kulatá záda, zvýšené bederní prohnutí, předsunutou hlavu, nebo dokonce skoliózu, protože děti nosí těžké aktovky, navíc ve škole špatně sedí, doma tráví hodně času u počítačů a málo se pohybují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?