Jednou větou

9. 9. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
* Hudba může být užitečnou terapeutickou aktivitou a pomáhat při rehabilitaci pacientům s kardiovaskulárními problémy, protože intenzita hudebního díla mění tlukot lidského srdce a rytmus dýchání jeho posluchačů, jak zjistila nová italská studie.


*Výzkum vědců z britské školy psychologie na 64 dobrovolnících prokázal, že nadávání a klení má zmírňující účinky na bolest a pomáhá ji lépe snášet.

* Podle agentury AFP je každé pětadvacáté úmrtí na světě a každé desáté v Evropě důsledek požívání alkoholu, proto odborníci z univerzity v Maastrichtu v Nizozemsku doporučují jako cestu k omezení spotřeby alkoholu zvýšení jeho ceny, ztížení přístupu k němu pro mladé lidi a zákaz jeho reklamy.

* Jedenapadesátiletá žena z východosrbské vesnice Šljivovica může mluvit o velkém štěstí, nedávno totiž přežila úder blesku, při kterém sice utrpěla popáleniny druhého stupně, ale výboj jí vyléčil srdeční arytmii, kterou už léta trpěla.

* Při výzkumu, během kterého podrobili vědci zkoumání více než 8000 dětí, zjistili, že negativní sociální důsledky nadváhy nebo obezity se projevují už v mateřské školce – obézní děti, zvláště pak děvčátka, se cítí osamělejší, nervóznější a deprimovanější než ostatní děti.

* Solária zvyšují u člověka riziko onemocnění rakovinou stejně jako kouření nebo působení azbestu, protože pravidelným vystavováním se UV záření před třicátým rokem života roste nebezpečí výskytu rakoviny kůže o 75 %.

* Trojice amerických a nizozemských badatelů zjistila, že nekývat při chůzi rukama je z hlediska vynaložené energie náročnější než kývat, kyvadlovitý pohyb rukou totiž tvoří nedělitelnou součást energetické hospodárnosti lidské činnosti.

* Každý třináctý člověk v ČR má cukrovku – loni se léčilo s diabetem 774 000 lidí, to je téměř o 19 000 více než v roce předchozím, navíc stoupá podíl těch, kterým nezabírá dieta a musejí užívat léky; chronické komplikace postihují více než čtvrtinu nemocných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?