Jednou větou

10. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
* Podle studie britských vědců, která dává do souvislosti zdraví ústní dutiny s chronickými nemocemi, jsou lidé, kteří si čistí zuby méně než dvakrát denně a nedodržují správnou hygienu dutiny ústní, ve zvýšené míře ohroženi srdečními chorobami, a u lidí, kteří ještě k tomu kouří, je riziko o 135 % vyšší než u těch, kteří dbají o zdraví svých zubů.


* Výrazný krok k vývoji náhradních orgánů z pacientových vlastních buněk se podařil americkým vědcům, kteří dokázali vypěstovat z plicních buněk krysy funkční orgán, který pak pokusné kryse implantovali zpět a orgán vydržel pracovat šest hodin, byť nedokonale.

* Od problémů s unavenýma očima, jako je například pálení či suchost očí, pomůže mrkání a oční gymnastika, tj. zaměřit se na vzdálený předmět a jezdit přitom očima nahoru a dolů, zaměřovat se střídavě na vzdálené a blízké předměty a toto cvičení opakovat desetkrát, čímž se uvolní okohybné svaly a oddálí únava.

* Češi konzumují dvojnásob soli oproti doporučení Světové zdravotnické organizace - denně místo pěti až šesti gramů spotřebuje každý obyvatel ČR v průměru devět až dvanáct gramů soli - a zvyšují tím riziko, že se u nich vyskytne hypertenze a následně infarkt či mrtvice.

* V Evropské unii je každoročně odhaleno kolem 350 000 nových případů rakoviny prsu, z toho v ČR téměř 6000, každý rok v EU na toto onemocnění zemře 130 000 žen a v ČR 1800 - kdyby se podařilo rozpoznat více případů rakoviny včas, bylo by možné mnoho životů zachránit, proto je velmi důležitá preventivní mamografie.

* Podle studie amerických odborníků se u jedinců, kteří denně spí méně než pět hodin anebo více než devět hodin, zvyšuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, jako optimální délku spánku doporučují sedm hodin denně.

* Americký psycholog Jasper Smits doporučuje k léčbě úzkosti a deprese pohyb a cvičení, což má podobné účinky jako některá antidepresiva, protože pohyb vyvolává v mozku tytéž chemické pochody a tím zlepšuje náladu, zmírňuje symptomy deprese a nedovoluje jim vrátit se.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?