Jen jedno procento Afričanů trpících AIDS má potřebné léky

23. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouze jedno procento z několika milionů Afričanů, kteří potřebují léky proti AIDS, k nim má v současnosti přístup. WHO a MSF ve zprávě vyzývají rozvojové země, aby zpřístupnily antiretrovirální léky zpomalující nástup AIDS co největšímu počtu obyvatel...


NAIROBI -

Státy by toho měly docílit buď tím, že začnou vyrábět vlastní levnější kopie zmiňovaných léků, nebo přijetím zákonů, které by umožnily jejich dovoz.


Pro polovinu obyvatel ve většině afrických zemí znamená jeden dolar celodenní příjem.

Bude-li v zemích dostatečně silná podpora, je možné zajistit denní dávky léků zhruba za jeden dolar, řekla v Nairobi během probíhající 13. mezinárodní konference o Africe (ICASA) hlavní autorka zprávy Sophie-Marie Scouflairová. Pro více než polovinu obyvatel ve většině afrických zemí však jeden dolar znamená prakticky celodenní příjem.

Farmaceutické společnosti prohlásily, že od června tohoto roku už nejméně 70 tisíc Afričanů obdrželo od šesti západních společností medikamenty za zvýhodněné ceny, což je přibližně dvojnásobek oproti březnu 2002.

Propast mezi těmi, kteří léky potřebují a kteří je skutečně dostanou, však zůstává i přes tento znatelný pokrok obrovská, řekl Jeffrey Sturchio z firmy Merck & Co Inc.

Podle odhadu OSN žilo na konci roku 2002 na světě přibližně 38,6 milionu dospělých s HIV/AIDS, z toho 29,4 milionu v subsaharské Africe.

Každý jedenáctý Afričan je touto smrtící chorobou nakažen a 15 milionu obyvatel černého kontinentu jí už podlehlo. V některých afrických zemích se díky AIDS průměrný věk snížil na 35 let. Přibližně 11 milionů dětí v důsledku nemoci ztratilo jednoho či oba rodiče.

Zpráva WTO a MSF zaznamela, že v subsaharské Africe pouze 50.000 ze 4,1 milionu lidí léky redukující virus v lidském těle opravdu užívá.

DÁLE ČTĚTE:

OSN: proč tolik peněz na boj s terorismem, když umírají miliony lidí na AIDS?

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?