Jesenická nemocnice zažalovala stát. Kvůli svému financování

15. 5. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitele Jesenické nemocnice Jana Jedličky je největším problémem to, že soukromému zdravotnímu zařízení odpírají české veřejné instituce včetně ministerstva zdravotnictví a kraje přístup k vícezdrojovému financování.


Nemocnice podala ve spolupráci se sedmnácti senátory stížnost k Ústavnímu soudu na ministerstvo zdravotnictví ohledně úhradové vyhlášky. U civilního soudu leží žaloba na Českou republiku na náhradu škody. Nemocnice též podala stížnost k Evropské komisi. Podle ředitele nemocnice Jana Jedličky byla stížnost ve všech bodech přijata a nyní se řeší. „Nám už v podstatě nezbylo nic jiného než použít tyto mně nesympatické metody. Uvidíme, jaký to bude mít průběh,“ konstatoval Jan Jedlička.

Problémy s financováním řeší nemocnice řadu let. Leží totiž v geograficky oddělené oblasti s malým počtem obyvatel. Zařízení tak má méně pacientů, než by ji bezproblémově uživilo.
Podle hejtmana Jiřího Rozbořila je Jesenická nemocnice nejkritičtějším bodem v oblasti zdravotnictví v celém kraji.

„V programovém prohlášení máme jako prioritu zachovat na Jesenicku zdravotní péči, nechceme o ni přijít,“ řekl hejtman Rozbořil.

Podle svých slov udělá vše pro to, aby nezbytná zdravotní péče na Jesenicku zůstala zachována.
„Jedním dechem ale říkám, že nemusí být nutně zachována čtyřoborová nemocnice, která je na spádovost čtyřicet tisíc obyvatel bez zdrojů, které nyní nemá, ekonomicky neudržitelná,“ dodal hejtman Rozbořil.

Ředitele nemocnice slova hejtmana rozzlobila. „To, co jste řekl, považuji za velmi nebezpečnou záležitost. Stojím si za svým, že tu čtyři současné obory musí zůstat,“ reagoval Jan Jedlička.

Vedení Olomouckého kraje a Jesenické nemocnice se v otázce financování zdravotního zařízení dlouhodobě pře. Nemocnice kraji v minulosti navrhla, aby s ní uzavřel specializovanou smlouvu. Nemocnice by se v ní zavázala poskytovat zdravotní služby a kraj by jí hradil ztrátu vzniklou z této činnosti.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje se podle náměstka hejtmana Michaela Fischera naopak kloní k tomu, že řešením, které by zajistilo fungování nemocnice do budoucna, je její převod na Olomoucký kraj.
„Tato změna by totiž přinesla možnost čerpání veřejných prostředků do tohoto zařízení. S vedením nemocnice se na tom bohužel neshodujeme,“ sdělil krajský náměstek pro zdravotnictví Michael Fischer.
Otázka nemocnice se stala i tématem čtvrteční veřejné diskuse s prezidentem republiky Milošem Zemanem na jesenickém Masarykově náměstí.

„Hejtman Rozbořil předložil jasný a konkrétní návrh, který spočívá v tom, že Olomoucký kraj je ochoten převzít Jesenickou nemocnici do svého vlastnictví,“ okomentoval prezident předchozí schůzku s vedením nemocnice a kraje.

Při setkání se zaměstnanci nemocnice uvedl, že byť je nemocnice specifické zařízení, základním kritériem pro úspěšnost jakéhokoli podniku je úspěšnost jeho managementu. „O případ této nemocnice se budu zajímat a pokusím se jej konzultovat s ministrem zdravotnictví,“ slíbil prezident Miloš Zeman zaměstnancům nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?