Jeseničtí dokončují radiologii

23. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Máme dohodu s FN v Olomouci. Naše radiologie bude propojena s jejich klinikou, kde pomocí internetu budou mít naši lidé možnost konzultovat případy s tamními experty. Tudíž bude zabezpečena i kvalitní medicínská diagnostika...


Jeseník - V Jesenické nemocnici vznikne ještě v tomto roce nové radiologické pracoviště. Speciální oddělení, na které čekali pacienti tohoto horského regionu řadu let, vzniká rekonstrukcí starého nemocničního bloku, a vyžádá si investici v hodnotě pětadvaceti milionů korun. Patnáct milionů přitom na realizaci projektu uvolnil stát a zbytek je v režii nemocnice.

I když si pacienti a lékaři budou muset na slavnostní otevření ještě několik měsíců počkat, první z řady speciálních přístrojů již začal sloužit svému účelu. „Uvedli jsme do provozu C - rameno, což je pojízdný rentgenový přístroj, který bude sloužit na operačních sálech při práci našich chirurgů,“uvedl ředitel nemocnice Jan Jedlička. Jak dále prozradil, v průběhu října přibude k tomuto zařízení ještě CT (computer tomograf) a další nezbytné přístroje. „Pro nás toto pracoviště znamená kvalitativní skok nahoru, hlavně v nové kapacitě computerové tomografie,“poznamenává ředitel, který se netají radostí nad získanou státní dotací. „Je to poprvé po deseti letech, kdy jsme od státu obdrželi nějakou dotaci,“tvrdí ředitel a upozorňuje na neustálý boj se státem, který má jediný argument, Jesenická nemocnice je totiž soukromým zařízením.“Patříme ale do základní sítě zdravotnických lůžkových zařízení, a to by měl stát především pochopit. Neměli bychom tudíž stát mimo dotace. My nechceme nic zvláštního, jen rovné podmínky a přístup. Nepožadujeme stovky milionů korun, které proudí do státních nemocnic, ale jen miliony na zajištění zdravotní péče v našem regionu,“argumentuje Jedlička.

Nové pracoviště přesně tutu ideu beze zbytku naplňuje. Po otevření radiologického oddělení totiž pacientům ubyde nejeden problém. Dosud totiž museli jezdit na vyšetření až do Šumperku. V závažnějších případech dokonce až do Olomouce, což zejména v zimních měsících nebylo právě jednoduché. Radost z toho neměly ani pojišťovny, pro něž to znamenalo zbytečné prodražení úkonů.

Moderní oddělení a nové přístroje ale kladou zvýšené nároky ina lékaře. Ti proto v současné době procházejí odborným školením. Nemocnice se však rozhodla neponechat nic náhodě. „Máme dohodu s Fakultní nemocnicí v Olomouci. Naše radiologie bude propojena s jejich klinikou, kde pomocí internetu budou mít naši lidé možnost konzultovat případy s tamními experty. Tudíž bude zabezpečena i kvalitní medicínská diagnostika,“upozorňuje ředitel Jedlička.

Danuše Krčová, Olomoucký den, 23.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?