Jeseník chce mít vliv na ekonomiku špitálu

5. 2. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Sotva učinilo vedení Jesenické investiční, která vlastní Jesenickou nemocnici, první kroky k tomu, aby se privátní zařízení změnilo v neziskovou organizaci, vznikají první komplikace. Město Jeseník, které by mělo mít svého zástupce v dozorčí radě, nechce do společnosti vstoupit...


Obává se totiž, že by bylo jen bezvládnou loutkou, která by neměla žádný vliv na ekonomiku nemocnice. Kraj ani ministerstvo zdravotnictví však nedokážou odpovědět, zda tento krok města zabrání vzniku neziskové nemocnice. Jediné lůžkové zařízení na Jesenicku by se mělo převtělit z privátní na neziskovou nemocnici od ledna příštího roku.

Vedení společnosti se tak rozhodlo především proto, aby měla nemocnice stejný přístup k dotacím, jako mají krajská či státní zdravotnická zařízení.

„Do nemocnic v kraji šly za deset let peníze v řádu miliard, a sem nic. Chceme se zrovnoprávnit s okolím. Součástí strategického plánu je ucházet se o peníze z Evropské unie na celkovou modernizaci. Chceme z nemocnice vybudovat pro občany Jesenicka malou moderní nemocnici,“ vysvětlil svůj krok ředitel nemocnice Jan Jedlička.

Ten zároveň na setkání s obcemi na začátku tohoto týdne představil, jak by měla nezisková společnost fungovat. Jesenická investiční bude zřizovatelem nově vzniklého zařízení, v jehož dozorčí radě zasedne jeden zástupce města, jeden člen české lékařské komory, dva zaměstnanci nemocnice a dalších pět členů deleguje zřizovatel. Do neziskové nemocnice vloží Jesenická investiční veškerý majetek. Všechny příjmy musí reinvestovat zpět.

„Tak jako jsme to dělali doposud,“ zdůraznil Jedlička. Především složení dozorčí rady se stalo jablkem sváru. „Nebudeme garantovat neziskovou organizaci, ve které nemáme sebemenší vliv, a kde naopak máme společenskou a hospodářskou odpovědnost. Nemůžeme vstoupit do organizace, v níž nebudeme mít možnost ovlivnit ekonomiku,“ okomentoval jediné křeslo města v dozorčí radě ekonomický místostarosta Jeseníku Jan Cupal.

Jan Jedlička odmítnutí členství v dozorčí radě od představitelů radnice nechápe. „O tom nerozhoduje starosta, ale zastupitelé. Podle zákona musí být v dozorčí radě zástupce města. Nechápu, proč to město odmítá,“ řekl Jedlička. „Pan ředitel si z nás dělá legraci! Část zisku za loňský rok si rozdělili společníci. To je veřejná informace dostupná v obchodním rejstříku. Není pravda, že veškerý zisk jde zpět do nemocnice,“ řekl Cupal.

O této skutečnosti bude informovat zastupitelstvo, které by mělo o vstupu města do budoucí neziskové Jesenické nemocnice jednat. Zákon o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních říká, kdo musí zasednout v dozorčí radě. Nezmiňuje se však o tom, zda odmítnutí účasti města nemůže zhatit založení neziskové nemocnice. Odpověď se nepodařilo získat z ministerstva zdravotnictví, které by vznik nového zařízení mělo posvětit zápisem do rejstříku veřejných zdravotnických zařízení.

Řešení neznají ani na kraji, který zodpovídá za lůžková zařízení. „Je to poměrně složitá právní otázka a já nechci fabulovat,“ sdělil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Michael Fischer. Do vyřešení problémů proto nechce mluvit o možnostech toku dotací do nemocnice v Jeseníku.

Danuše Krčová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?