Jevišovičtí přišli o lékárnu. Podruhé

15. 4. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Podruhé během tří let stáhla roletu výdejna léků v Jevišovicích. Znojemský lékárník Antonín Svoboda po pěti měsících zavřel provozovnu, kterou označil jako trvale nerentabilní. Aza hlavní příčinu označil konkurenci místního praktického lékaře Petra Láta, jehož počínání je, podle něj, nezákonné. Lát zase tvrdí, že měl lékárník špatný podnikatelský záměr...


Až do Znojma budou muset jezdit lidé z Jevišovic pro léky. Místní praktik tvrdí, že svou výdejnu zavřel. Lékárník ho viní z nezákonného počínání.

Podruhé během tří let stáhla roletu výdejna léků v Jevišovicích. Znojemský lékárník Antonín Svoboda po pěti měsících zavřel provozovnu, kterou označil jako trvale nerentabilní. Aza hlavní příčinu označil konkurenci místního praktického lékaře Petra Láta, jehož počínání je, podle něj, nezákonné. Lát zase tvrdí, že měl lékárník špatný podnikatelský záměr.

„Když jsme loni na podzim výdejnu otevřeli, předpokládali jsme, že praktický lékař i lékárník, který ho zásobuje, budou respektovat zákon. To se bohužel nestalo,“ řekl lékárník Svoboda. Podle něj pacienti po celou dobu fungování výdejny získávali léky u Láta a do jeho provozovny chodili jen pro doplňkové záležitosti. „V ordinaci byly dvě kontroly. Lékař tedy věděl, že nesmí léky vydávat, přesto pokračoval. Celá věc je v přestupkovém řízení, ovšem to zatím nemá výsledek,“ dodal Svoboda.

Praktik kritiku odmítá a tvrdí, že na něj konkurenti uspořádali hon. „V úterý jsem tady měl tři hodiny kontrolu z pojišťovny, další má přijít za týden. Výdejnu jsem zavřel, i když je jich po okrese dalších deset,“ uvedl Petr Lát. Podle jeho mínění Svoboda doplatil na špatný podnikatelský záměr. „Jedna výdejna už tady byla a taky zkrachovala. Tehdy jsem výdej léků přerušil. Tentokrát jsem ovšem hned na začátku řekl, že se ničeho účastnit nebudu a nenechám si poroučet. Proto na mě potom chodila udání a kontroly,“ zlobil se lékař.

Léky ze Znojma

Pacienti podle něj pro léky jezdí, nebo si je nechají vozit ze Znojma. „Lidé hodně využívají toho, že lékárna v nemocnici odpouští poplatky. Buď tam jedou sami, nebo si pošlou děti, které třeba ve Znojmě studují,“ tvrdil Lát.

Lékárník Svoboda popsal situaci zcela odlišně. „Pacienti chodili vybaveni léky od lékaře, ve výdejně většinou kupovali jen doplňkový sortiment.

Zázemí jsme měli v Jevišovicích velmi dobré, spolupráce s obcí i domovem důchodců byla vynikající. Jediný problém byl v nezákonném výdeji léků v ordinaci praktického lékaře,“ zdůraznil Svoboda.

Výdejny v ordinacích označují za nezákonné i zástupci ministerstva zdravotnictví a Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Ze zákona vyplývá, že výdej léčivých přípravků lékařem v ordinaci, namísto vystavení receptu, není možný. Kromě striktně stanovených výjimek. Za porušení zákona hrozí lékaři pokuta sto tisíc až jeden milion korun,“ sdělil již dříve David Přinesdom z odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví.

„Zákon připouští pouze vybavení pacienta léčivy v případě, že jeho zdravotní stav nezbytně vyžaduje bezodkladné užití léku. Nebo, když vzhledem k místní nebo časové nedostupnosti lékárenské péče, není možný včasný výdej medikamentu na lékařský předpis. Z toho vyplývá, že se nevztahuje na zabezpečení pacienta léky v běžných případech. Legalizace výdejen by byla možná pouze na základě novelizace zákona o léčivech,“ dodal mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Špatná zpráva

Zrušení lékárnické výdejny považuje za špatnou zprávu i starosta Jevišovic Pavel Málek. „Dostali jsme dopis se sdělením, že výdejna svou činnost přerušuje. Je to špatná situace. Předpokládám, že o tom bude ve středu řeč i na zastupitelstvu, “ uvedl starosta.

Martin Moštěk,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?