Jičín: Dluhy cizinců se nedaří vymáhat

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto šedesát tisíc korun dluží cizinci za ošetření místní nemocnici. Nejvíce zde pomoc vyhledávají Němci, Holanďané a Ukrajinci, kterým zdravotnické zařízení poskytuje převážně ambulantní ošetření...


Jičín -

Dluhy způsobují zahraniční klienti, kteří nejsou pojištěni, a po jejich odjezdu zpět do vlasti nepřináší vymáhání nákladů za ošetření žádné výsledky. Neplatiči pocházejí jak ze zemí bývalého Sovětského svazu, tak i ze západní Evropy.

„Rozhodně nelze říct, že nejproblematičtější skupinou jsou Ukrajinci. V každém národě jsou lidé slušní i ti, kteří své závazky neplatí,“ uvádí Eva Roušalová, ekonomická náměstkyně jičínské nemocnice.

Celou záležitost také komplikuje legislativní vakuum. Na platbu v hotovosti přímo v prostorách nemocnice totiž nejsou všichni ochotni přistoupit.

„Pokud je už při přijímání nepojištěného pacienta jasné, že jeho hospitalizace bude nákladná, snažíme se apelovat na lékaře, aby si byli vědomi, že jde o drahou záležitost, a zjišťujeme, zda ošetření uhradí pacient, příbuzní nebo doprovod,“ dodává Eva Roušalová.

Noviny Jičínska, 9.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?