Jihlavská nemocnice chce vyčlenit 15 lůžek pro péči o umírající

5. 10. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavská nemocnice se chystá vyčlenit 15 lůžek pro nevyléčitelně nemocné pacienty. K nasmlouvání takového rozsahu paliativní péče se zdravotními pojišťovnami dostala doporučení od ministerstva zdravotnictví.


ČTK to sdělil ředitel nemocnice Lukáš Velev. Vysočina patří mezi tři kraje v zemi bez hospice; stavba takového zařízení se ani neplánuje. Podle krajské koncepce by lůžka pro umírající měla postupně vznikat v nemocnicích.

„Až se nám podaří lůžka nasmlouvat s pojišťovnami, stane se jihlavská nemocnice místem, kde budou moci těžce nemocní důstojně dožít svůj život,“ uvedl Velev. Jednolůžkové pokoje budou na oddělení dlouhodobě nemocných, umírajícím pacientům tam bude odborná péče poskytována nepřetržitě. V pokojích s nimi budou moci pobývat členové rodiny a blízcí přátelé.

Kraj zatím počítá se vznikem čtyř až pěti pokojů pro umírající v každém okrese. Podle radního Petra Krčála jsou nyní k dispozici dvě taková místa v pelhřimovské nemocnici a jedno na Novoměstsku.

V příštím roce by měla přibýt lůžka v Havlíčkově Brodě. Několik organizací, včetně charit, v kraji zajišťuje poskytování domácí hospicové péče. Jejich služby dotuje ministerstvo práce a sociálních věcí i kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?