Jihlavská nemocnice získala statut onkogynekologického centra

19. 5. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavská nemocnice získala v těchto dnech od onkogynekologické sekce České gynekologické a porodnické společnosti statut onkogynekologického centra. Jako jediná nemocnice kraje Vysočina se tak dostala do sítě 13 akreditovaných onkogynekologických center.


ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Novotná.

Lékaři v jihlavské nemocnici ročně registrují 100 případů nově diagnostikovaných nádorových onemocnění ženských pohlavních orgánů.

„V péči centra jsou pacientky s prokázanými nádorovými onemocněními, ale také zdravé pacientky s pozitivní rodinnou anamnézou zhoubných nádorů ovarií a prsu,“ uvedla mluvčí. Centrum provádí diagnostiku a léčbu přednádorových stavů a zhoubných onemocnění zevních a vnitřních ženských pohlavních orgánů včetně prsů.

Kromě péče gynekologů, klinických onkologů, radioterapeutů, chirurgů, urologů a dalších odborníků mají pacientky zajištěnu také psychologickou podporu, předléčebnou i pooperační psychoterapii a fyzickou i psychickou rehabilitaci.

„Diagnostiku a léčbu nádorů ženských pohlavních orgánů stanovuje onkogynekologická komise, v níž spolupracují gynekolog, radioterapeut, klinický onkolog a patolog, popřípadě i odborníci dalších klinických odborností,“ dodala mluvčí.

V diagnostice onkogynekologických onemocnění používají lékaři vedle běžných vyšetřovacích metod počítačovou tomografii a magnetickou rezonanci. Využívají také možnosti minimálně invazivní chirurgie, jako je například hysteroskopie, laparoskopie nebo cílená biopsie.

Onkogynekologický tým se účastní národních i mezinárodních klinických studií, podílí se na výuce všeobecného lékařství, nelékařských bakalářských i magisterských programů a na postgraduálním vzdělávání lékařů, sester a doktorandů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?