Jihlavská onkologie získala akreditaci pro vzdělávání lékařů

30. 3. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologické centrum jihlavské nemocnice získalo akreditaci na postgraduální vzdělávání lékařů v oboru radiační onkologie a klinická onkologie. Nemocnice získala akreditaci pro oba obory na osm let. Umožní to lékařům absolvovat celý vzdělávací program na domácích pracovištích...


bez nutnosti dlouhodobých stáží na klinikách v Praze nebo Brně. ČTK to řekl primář oddělení radiační onkologie Lubomír Slavíček.

„Je to cesta k tomu, jak přesvědčit mladé lékaře k nástupu do našich zařízení a umožnit jim další vzdělávání,“ uvedl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Připomněl, že rozvoj onkologického centra patří mezi priority krajského zdravotnictví. Ročně léčí zhruba tisícovku pacientů.

„Léčíme ročně přes 1000 nových pacientů a z toho více než 600 ozařujeme,“ řekl Slavíček. Očekává přitom, že počet vyšetření se v jihlavském onkocentru v nejbližších letech zvýší až o 30 procent.

Přestože počet onkologických onemocnění plošně narůstá, výskyt nádorů je na Vysočině stále pod republikovým průměrem. Nádorová onemocnění jsou po nemocech oběhového systému druhou nejčastější příčinou úmrtí v kraji. Nejčastějšími novotvary u mužů jsou nádory tlustého střeva, konečníku, plic a prostaty, u žen jsou to hlavně nádory prsu, tlustého střeva, konečníku a dělohy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?