Jihlavská porodnice má nového primáře, vedení chystá další změny

10. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové vedení jihlavské nemocnice přistoupilo k prvním personálním změnám. Po analýze hospodaření jmenoval ředitel do čela gynekologicko-porodnického oddělení dva odborníky z FN v Brně-Bohunicích...


JIHLAVA - Nové vedení jihlavské nemocnice přistoupilo na počátku roku k prvním personálním změnám. Po analýze hospodaření, kterou provedla auditorská firma, jmenoval ředitel Jaroslav Černý do čela gynekologicko-porodnického oddělení dva odborníky z Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích.

Pod vedením primáře Aleše Roztočila by měla zdejší porodnice získat lepší renomé. Loni se v ní narodilo 926 dětí, zatímco v sousední havlíčkobrodské 1261.

Změny by měly nastat také v organizačním schématu samotného vedení nemocnice, řekl Černý. Nejen personálními změnami chce nové vedení docílit lepšího hospodářského výsledku, který loni skončil schodkem 130 miliónů korun, včetně ztrát z minulých let. Za léky dluží nemocnice po lhůtě splatnosti kolem 70 miliónů. S dodavateli je už ale dohodnutá na splátkových kalendářích.

Ekonomickou situaci zhoršuje i špatná morálka hlavního plátce - Všeobecné zdravotní pojišťovny. Její platby jsou opožděné o dva a půl měsíce, poznamenal ředitel.

Vedení nemocnice se podařilo v prosinci uzavřít kolektivní smlouvu s odbory; dohodlo se s nimi na výši mezd. Právě výše odměn lékařů se loni stala důvodem k vleklé krizi. „Zachována zůstala výše tarifních mezd a příplatků, ale racionálněji budeme přistupovat k výši dalších odměn,“ poznamenal Černý.

Nákladům, jejichž největší položku představují právě mzdy, musejí podle ředitele odpovídat příjmy za výkony. Už za poslední čtvrtletí se zvýšily. Předpokladem pro další růst příjmů je plné zprovoznění nového pavilónu s centrálními operačními sály a sestěhování všech oddělení do jednoho areálu.

První operace by se zde měla uskutečnit v dubnu. Zprovoznění ale provází řada technických problémů, proti plánu schází 96 miliónů korun.

„V příštích letech by se například mohl zvýšit počet operací kloubních náhrad,“ uvedl Černý. Na ty pacienti čekají tři až čtyři roky. Výhledově by se nemocnice v krajském městě mohla specializovat na onkologii.

Personální předpoklady má, ale nutné budou investice, o nichž ředitel už jedná na ministerstvu zdravotnictví. Od příštího roku by mohl některé ze zdravotnických přístrojů financovat i krajský úřad, který je od ledna zřizovatelem nemocnice. V roce 2004 už bude mít vlastní příjmy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?