Jihlavskou nemocnici začne od listopadu hlídat ostraha

31. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavskou nemocnici začne od listopadu v nočních hodinách hlídat ostraha. Vedení nemocnice si od zavedení hlídací služby slibuje větší bezpečí pro pacienty i zaměstnance a méně krádeží.


Hlídky už dva roky kontrolují areál v havlíčkobrodské nemocnici. Nemocnice v Třebíči, v Novém Městě na Moravě a Pelhřimově spoléhají na bezpečnostní kamery a případnou spolupráci s policií, zjistila ČTK.

Hlídky by měly procházet otevřeným areálem jihlavské nemocnice nepravidelně několikrát za noc. Problémy s bezdomovci začínají podle náměstka ředitele Alexandra Filipa vždy s příchodem zimy. „Obtěžovali pacienty a také náš personál, sestřičky se často v noci bály chodit po chodbách. Hlídky by měly působit spíš preventivně,“ řekl Filip. Drobným krádežím přímo na pokojích však podle něj hlídky zřejmě zamezit nedokážou.

Hlídací služba vyjde jihlavskou nemocnici na 10.000 korun měsíčně. „Smlouvu jsme uzavřeli na půl roku, pak vyhodnotíme, jestli opatření pomohlo,“ řekl ředitel nemocnice Lukáš Velev.

Přibližně stejné náklady má s hlídací službou nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Hlídky procházejí areál nepravidelně čtyřikrát denně, v případě potřeby služba garantuje příjezd do deseti minut od zavolání,“ řekla ČTK mluvčí Petra Černo. Patroly podle ní působí hlavně preventivně, viditelným výsledkem však je zamezení nepořádku a shromažďování problémové mládeže a bezdomovců v budovách i odlehlejších částech areálu.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě spoléhá na své bezpečnostní kamery a smlouvu s městskou policií. „Její hlídky nahodile projíždějí areál, pokud máme problém, dostaví se na zavolání,“ řekl mluvčí Roman Kratochvíl. Za pomoc strážníků nemocnice neplatí. Kamerový systém mají také v pelhřimovské nemocnici. „Pokud by nastal problém, který bychom nezvládli vlastními silami, voláme policii,“ uvedl ředitel Jan Mlčák.

Nemocnice v Třebíči má své bezpečnostní kamery napojené na jednu z bezpečnostních služeb a v případě potřeby využívá jejích služeb. Výši poplatku mluvčí nemocnice Petr Palovčík neuvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?