Jihoafrická republika chce přísnější protikuřácké zákony

25. 6. 2012 7:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihoafričtí činitelé pracují na zpřísnění protikuřáckých zákonů v zemi. Navrhují naprostý zákaz kouření ve vnitřních veřejných prostorách a nelegální by bylo dokonce i na takových volných prostranstvích, jako jsou pláže, napsala agentura AFP.


Zákaz kouření by měl postihnout sportovní stadiony, zoologické zahrady, parky, venkovní restaurace i zahrádky. Na plážích by si kuřák mohl zapálit, jen pokud by stál nejméně 50 metrů od nejbližšího člověka.

Před případným schválením zákona ale ministerstvo zdravotnictví nechá od tohoto týdne o návrzích diskutovat veřejnost, dodala AFP. Dá se ovšem předpokládat, že veřejnost bude spíš proti. Už před otevřením debaty se objevily názory, podle nichž jsou navrhované úpravy „extrémní“, „ostudné“ a nepřípustně zasahují do lidských práv.

„Je to svým způsobem hysterie, jistý druh polonáboženského fundamentalistického puritánství,“ prohlásil Leon Louw, ředitel Nadace pro volný trh; zájmové skupiny prosazující otevřenou společnost bez regulací. „Je to brutální útok na volbu a životní styl jiných lidí. Protitabákoví fanatici, tihle nikotinoví nacisti zjevně nepřestanou, dokud nedosáhnou plného zákazu,“ dodal.

Je to už podruhé za posledních pět let, co se Jihoafrická republika pokouší změnit legislativu, aby ztížila kuřákům možnost holdovat svému zlozvyku.

Podle oficiálních údajů bylo v loňském roce v Jihoafrické republice asi 7,7 milionu dospělých kuřáků, kteří si zapálili odhadem 27 miliard cigaret. Jejich počet nicméně poklesl asi o 30 procent za posledních deset let. JAR má asi 49 milionů obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?