Jihoafrická republika se připravuje na testy vakcíny proti AIDS

20. 7. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokusy mají otestovat bezpečnost vakcíny pro lidi. Tento měsíc ji vědci podají 36 zdravým dobrovolníkům, řekl předseda jihoafrické Lékařské výzkumné rady Anthony Mbewu. Zkoušky začaly letos již dříve na 12 dobrovolnících ve Spojených státech. Vakcínu vyvinula univerzita v Kapském Městě za pomoci amerického Národního institutu zdraví...


Jihoafrická republika se chystá zahájit klinické testy vakcíny proti AIDS. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP, podle které jde o první vakcínu vyvinutou rozvojovou zemí. Pokusy mají otestovat bezpečnost vakcíny pro lidi. Tento měsíc ji vědci podají 36 zdravým dobrovolníkům, řekl předseda jihoafrické Lékařské výzkumné rady Anthony Mbewu. Zkoušky začaly letos již dříve na 12 dobrovolnících ve Spojených státech.

Vakcínu vyvinula během deseti let univerzita v Kapském Městě za pomoci amerického Národního institutu zdraví (NIH).

V Jihoafrické republice žilo loni asi 5,2 milionu lidí nakažených virem HIV, což je podle AP nejvyšší počet ze všech zemí světa. Nejhůře postižené jsou mladé Jihoafričanky: virem je nakažena třetina žen ve věku 20 až 34 let.

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví v roce 1999 uvolnilo pro výzkum vakcíny 250 milionů randů (téměř 570 milionů korun). Vláda také rozhodla směřovat vývoj preparátu na podtyp C viru HIV, který je na jihu Afriky nejrozšířenější. Vir HIV, který způsobuje ztrátu imunity člověka, má za následek propuknutí nemoci AIDS.

Odborníci se museli během vývoje vakcíny vypořádat s řadou nevědeckých prohlášení jihoafrických politických představitelů ohledně nákazy. V 90. letech minulého století tehdejší jihoafrický prezident Thabo Mbeki popřel spojitost mezi HIV a AIDS. Jeho ministryně zdravotnictví Manto Tshabalala-Msimangová zase vyslovila k lékům proti AIDS nedůvěru a doporučila užívat řepu a citrony.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?