Jihočeská záchranka má mít centrální dispečink

9. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranky na jihu Čech mají od 1. ledna příštího roku fungovat jako celek. Kraj chystá založení Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje, jejíž součástí by se stal i centrální dispečink v Českých Budějovicích. Sanitky se přímo spojí s kardiocentrem...


Záchranky na jihu Čech mají od 1. ledna příštího roku fungovat jako celek. Kraj chystá od tohoto data založení Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje, jejíž součástí by se stal i centrální dispečink v Českých Budějovicích. Ten by mohl postupně nahradit dvaadvacet dispečinků, jež dosud přijímají tísňová volání na lince 155.

„Předností nového systému by měl být okamžitý přehled o sanitních vozech na jednotlivých místech regionu. To znamená, že je bude možné vysílat na místa zásahu mnohem operativněji a měl by z toho mít užitek zejména pacient,“ přiblížil záměr kraje náměstek hejtmana Vladimír Pavelka (KDU-ČSL).

Prioritou kraje rovněž zůstává dobudování sítě výjezdních stanovišť záchranné služby v oblasti Suchdola nad Lužnicí, v okolí Čimelic na Písecku a Lipensku, kde dosud není splněn limit dojezdu k pacientovi do patnácti minut.

„Uvažujeme o vyčlenění potřebných peněz na tato stanoviště, které nám původně vláda slibovala, i z vlastních zdrojů. Péči o obyvatele kraje ale i turisty rozhodně nechceme pro liknavost jiných zanedbat,“ zdůraznil hejtman Jan Zahradník (ODS). Obdobný názor zastává i Pavelka. Připomněl, že centrální dispečink už začíná postupně fungovat.

„Například, když voláte z Českého Krumlova, dovoláte se do Českých Budějovic. Zdravotnické týmy mohou tak zasahovat mnohem efektivněji. Místní dispečinky, které už byly nahrazeny, prozatím ale rušit nebudeme a uchováme je. V České republice zatím nejsou s krajským centrálním dispečinkem žádné zkušenosti, a proto nevíme, co se stane, až začne naplno fungovat. Proto si ponecháme dispečinky jako zálohu,“ nastínil záměry kraje Pavelka.

Jednotný dispečink vítá také krajský zastupitel a lékař českobudějovické záchranné služby Lumír Mraček (SNK).

„Dnes, když dispečer přijme tísňovou výzvu, vyšle na místo sanitku. Zdravotníci ale například na místě zjistí, že je třeba ještě jeden vůz, dispečer proto vypraví ze stanoviště požadovanou posilu. Centrální dispečer na mapě vidí přesné umístění sanitek a pošle na místo toho, kdo je volný a nejblíže, což považuji při zákroku, kdy rozhodují minuty, za podstatné,“ uvedl Mraček.

Sanitky s EKG

Zamlouvá se mu i projekt pro pacienty s infarktem myokardu. Sanitní vozy mají být vybavené přenosným dvanáctisvodovým EKG. Lékař v terénu může okamžitě zjistit, zda jde u pacienta o infarkt. V případě, že má pochybnosti, může ihned výsledky po natočení zkonzultovat se sloužícím odborníkem kardiocentra v Nemocnici České Budějovice.

„Tento projekt znamená převrat ve zdravotní péči, protože sanitka nebude muset například pacienta z Vodňan odvézt na internu do Strakonic, odkud ho s infarktem pošlou do Českých Budějovic. Do budějovického kardiocentra pojede rovnou,“ pochvaloval si chystanou změnu Pavelka.

Mraček k tomu poznamenal, že moderní léčba infarktu vyžaduje co nejrychlejší aplikaci určitých léků nebo popřípadě operační zákrok. „Ačkoliv se bude jednat ze strany kraje o nákladnou investici, vzhledem k zachráněným životům se několikanásobně vrátí,“ zdůraznil hejtman.

Jiří Falout, Vladimír Vácha, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?