Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje 678 mil. Kč

11. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeské nemocnice investují v letošním roce do svého rozvoje 678 milionů korun. Peníze směřují do výstavby jednotlivých areálů nebo do nákupu vybavení a přístrojů. Největší objem chce letos vynaložit českobudějovická nemocnice, počítá s investicemi ve výši 310 milionů korun.


Novinářům to řekl Radek Šíma z odboru kanceláře jihočeského hejtmana.

Právě Jihočeský kraj je stoprocentním akcionářem osmi nemocnic v regionu. „Pokud chceme udržet krok s rychlým vývojem medicíny, musíme pravidelně investovat do nových technologií a zázemí našich zdravotnických zařízení. Díky tomu se nám v regionu daří poskytovat zdravotnickou péči na nejvyšší úrovni,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj bude jedním ze spoluinvestorů. Dále náklady na projekty uhradí samy nemocnice nebo dotační programy Evropské unie.

Přibližně 86 milionů korun investuje českobudějovická nemocnice do přestavby pavilonu, v němž má pracoviště gynekologické oddělení. „Jedná se o náš největší stavební projekt během tohoto roku. Pavilon, který byl před necelými 20 lety částečně rekonstruován, absolvuje kompletní rekonstrukci interiéru a bude propojen s ostatními budovami nadzemní chodbou,“ řekl předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. V Českých Budějovicích dále počítají s rozšířením parkovacích míst, což si vyžádá 41 milionů korun. Za dalších 140 milionů korun pak chce největší zdravotnické zařízení v regionu nakoupit techniku.

V Jindřichově Hradci připravují novostavbu dětského pavilonu za 93 milionů korun. „Nový pavilon bude umístěn tak, aby byla veškerá akutní péče v jednom monobloku. Dětské oddělení v něm bude mít jednotku intenzívní péče, pokoje pro děti i jejich rodiče a nové ambulance,“ řekl ředitel jindřichohradecké nemocnice Miroslav Janovský.

V Českém Krumlově zahájí výstavbu multifunkčního pavilonu dětského oddělení a gynekologicko-porodnického oddělení za celkem 170 milionů korun. Dokončení projektu je naplánované na rok 2017. Letos nemocnice investuje do této stavby 24 milionů korun. „Lůžková část bude určena dětskému gynekologicko-porodnickému oddělení a některým ambulancím. Ve druhé bude umístěna vstupní recepce, lékárna a řada dalších ambulancí. Vznikne zde také odpočinkové zázemí pro pacienty a návštěvy doplněné menším gastronomickým zařízením,“ řekl ředitel českokrumlovské nemocnice Jaroslav Šíma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?