Jihočeské nemocnice loni zvýšily zisk na zhruba 52 mil. Kč

16. 6. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm jihočeských krajských nemocnic loni vykázalo celkový zisk po zdanění zhruba 52 milionů korun. Proti roku 2009 je to nárůst o 36 milionů Kč. Nejlepší výsledek opět vykázala českobudějovická nemocnice, a to přes 41 milionů korun, řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).


„Všechny jihočeské nemocnice uzavřely své účetnictví pro rok 2010 v černých číslech, tedy jsou ziskové. Zisk, který byl vytvořen v jihočeském zdravotnictví, je zpětně vkládán opět do zdravotnictví, v žádném případě není námi jako zřizovatelem odveden kamkoliv jinam, aby se z něj financovaly jiné věci,“ uvedl hejtman.

Valná hromada nařídila nemocnicím, aby zisk rozdělily z části do rezervního a sociálního fondu, z části bude sloužit na úhradu ztrát z let minulých.

Zisk vykázala i zastřešující organizace Jihočeské nemocnice a. s., jež byla vytvořená jako koordinátor všech činností v nemocnicích. Zatímco v uplynulých letech její činnost kraj dotoval zhruba čtyřmi miliony korun, loni nedostala nic. Její hospodaření loni skončilo ziskem 460.000 korun. Pracuje jako servisní organizace pro jednotlivé nemocnice, které jí za služby platí, vysvětlil hejtman.

Valná hromada také schválila navýšení základního kapitálu jednotlivých nemocnic. Ty letos budou do modernizace investovat stovky milionů korun, kraj jim přispěje 90 miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?