Jihočeský kraj chce ve zdravotnictví rozšířit spolupráci se sousedy

16. 10. 2006 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Pilotní program přeshraniční zdravotní péče mezi Dolním Rakouskem a Jihočeským krajem by se měl začít uskutečňovat začátkem příštího roku s finanční podporou evropského programu Interreg. Právu to potvrdil náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka (KDU-ČSL)...


„Cílem je zajistit lidem co možná nejlepší zdravotnickou péči, optimální využívání zdrojů včetně špičkových přístrojů nebo speciálních oddělení. Pracovat na něm bude skupina složená z odborníků z jižních Čech i dolních Rakous,“ konstatoval Pavelka a dodal, že Jihočeský kraj má zájem o zpřístupnění speciálních oddělení, jako onkologie nebo kardiochirurgie, rakouským pacientům.

Vzájemná spolupráce je však žádoucí i v akutních případech například srdečního infarktu. „V tomto směru existuje v kraji dobrý systém, kdy všechny záchranné vozy budou do konce roku vybaveny EKG s bezdrátovým přenosem dat do kardiocentra Nemocnice České Budějovice, takže bude zajištěna včasná diagnostika s návazností na transport na odpovídající specializované oddělení,“ dodal Pavelka.

Připomněl, že důležitost spolupráce ve zdravotnictví ukázal případ z nedávné doby, kdy po těžké dopravní nehodě českého autobusu nedaleko hranic v Dolním Rakousku byli někteří zranění hospitalizováni v Nemocnici Gmünd. Ošetření pacientů proběhlo velmi rychle a kvalitně, stejně tak jako spolupráce s odpovídajícími nemocnicemi na české straně.

„Na tomto případu je zřetelně vidět, že spolupráce v příhraničí, především při katastrofách, by měla být upravena a pokud možno by měla fungovat na smluvním základě. Naším záměrem je obnovit odložené snahy o spolupráci, aby nejen při katastrofách, ale i při dalších situacích bylo možné co nejlepší a nejrychlejší ošetření pacienta a převoz do nejbližší nemocnice, ať už na české či rakouské straně,“ reagoval na Pavelkova slova obchodní ředitel gmündské nemocnice Karl Binter.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?