Jihočeský kraj poslal záchrance na zvýšení mezd lékařů 13,5 mil.

1. 6. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeští zastupitelé poslali Zdravotnické záchranné službě (ZZS), kterou kraj zřizuje, 13,5 milionu korun. Na navýšení mezd, na němž se ministerstvo zdravotnictví dohodlo s lékaři po protestní akci Děkujeme, odcházíme, chybělo záchranářům v rozpočtu celkem 32 milionů korun, zbytek se našel v rezervách.


Pokud by lékaři nedostali více peněz, hrozil záchranné službě kolaps. Vyšší mzdy se promítnou i v návrhu rozpočtu kraje na příští rok, upozornila překladatelka návrhu a náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Zdravotnická záchranná služba měla pro letošek v rozpočtu celkem 215 milionů korun. Dostala o pět méně, než navrhovala. Rozpočty záchranek v krajích se podle Stráské pohybují od 220 do 250 milionů korun. „Řada zásahů, které provedlo ministerstvo zdravotnictví, nebo v souvislosti s jinými zákony, měly dopad do rozpočtu ZZS, tím pádem v konečné fázi do krajského rozpočtu, aniž jsme je mohli ovlivnit,“ konstatovala náměstkyně.

Připomněla, že po podpisu memoranda po akci Děkujeme, odcházíme, nenásledoval krok v úhradové vyhlášce. Lékaři záchranky do ní nebyli zařazeni. Mzdy jsou přitom nejvyšší položkou v rozpočtu příspěvkové organizace.

Kmenoví zaměstnanci tvoří zhruba 30 procent. Ti byli nařízením ministerstva přeřazeni do 11. tarifní třídy. Externí požadovali totéž, jinak odmítali od května sloužit.

Chybějících 32 milionů hledaly kraj a vedení záchranky především ve zdrojích organizace, odkud šlo na mzdy z fondu odměn a rezervního fondu 8,5 milionu, dále půjdou na mzdy čtyři miliony korun, které byly v rozpočtu na nákup aut, které nakonec zaplatila nadace ČEZ, a také šest milionů z investičního fondu.

Zastupitelé záchrance poslali zbývajících 13,5 milionu z krajského fondu rozvoje sociální oblasti. „Promítne se to do investic v příštím roce i do rozpočtového výhledu. Situace je neradostná,“ konstatovala náměstkyně s tím, že v memorandu podepsaném ministrem po protestu odborů je další navýšení mezd.

Externí lékaři se dohodli s jihočeskou záchrannou službou na navýšení hodinové mzdy zhruba o 30 procent 28. dubna. Záchranná služba chtěla nadále zachovat plný provoz na všech svých stanovištích, s kmenovými zaměstnanci by to nezvládla. Definitivně změnu platebních tarifů dnes schválili zastupitelé. Záchranná služba má 26 výjezdových míst a 42 posádek. Ročně eviduje na 60.000 výjezdů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?