Jihočeský kraj usiluje o zřízení hospicu

29. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za potřebnou nutnost označil vybudování hospicové péče na jihu Čech zástupce jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka. "Vnímáme, že tato služba veřejnosti je v kraji více než potřebná. Jde o novou kvalitu péče u pacientů...


Jižní Čechy - Jihočeský kraj je v současnosti jedním ze dvou regionů v ČR, které nemají vyřešenou otázku umístění pacientů v konečném stadiu života.

Výstavba hospicu by umožnila těmto pacientům důstojně dožít zbytek života a zároveň ulehčila nedostatkem personálu zmítaným zdravotnickým zařízením, která dosud jeho funkci suplují.

Realizaci projektu plánuje jihočeský krajský úřad na příští rok. Náklady jsou zatím těžko odhadnutelné, neboť jejich výše je závislá na výsledcích a posouzení výběrového řízení navrhnutých staveb.

Za potřebnou nutnost označil vybudování hospicové péče na jihu Čech zástupce jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka. „Vnímáme, že tato služba veřejnosti je v kraji více než potřebná. Jde o novou kvalitu péče u pacientů, kde léčebné postupy nemohou změnit jejich zdravotní stav, a tudíž ji ostatní zdravotnická zařízení v plné míře neposkytují,“ řekl.

Na výběr se v této souvislosti dle jeho slov nabízejí dvě možnosti. Buď zvolit formu speciálního zařízení, které by nevyléčitelným pacientům nabídlo pod jednou střechou vše potřebné, nebo tuto péči poskytovat ambulantně v domácích podmínkách.

Stanovisko kraje k těmto otázkám bude důležité při rozhodování ministerstva zdravotnictví o poskytnutí finančních prostředků z programu pro zřizování hospiců v regionech.

Mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková DB sdělila, že se na jihu Čech připravují projekty na výstavbu hospicu hned tři.

„V patrnosti vedeme záměr Červeného kříže v Českých Budějovicích, občanského sdružení v Prachaticích a nestátního zdravotnického zařízení v Milevsku,“ upřesnila.

Veřejná prezentace uvedených projektů se za asistence zástupců ministerstva zdravotnictví a dalších odborníků na danou problematiku uskuteční ve středu 12. června v prostorách krajského úřadu.

„Diskuse by se během tohoto setkání měla zaobírat tím, co je pro kraj nejpotřebnější a v jaké lokalitě,“ dodal vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví při krajském úřadu Zdeněk Hejduk.

RADEK ŠÍMA, Českobudějovické listy, 29.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?