Jihočeský kraj: Záchrance může chybět až 40 lékařů

26. 4. 2013 7:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Tristní nedostatek doktorů hrozí zdravotnickým záchranným službám v celé zemi. Ani jihočeské posádky nejsou výjimkou. Doktorů v sanitkách valem ubývá, získat mladé absolventy medicíny není jednoduché.


Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marka Slabého je třeba, aby ministerstvo zdravotnictví učinilo zásadní změny v podmínkách práce a především v systému vzdělávání mladých lékařů. V opačném případě se může stát, že za pár let budou jen v našem kraji chybět až čtyři desítky kvalifikovaných lékařů, v celé republice dokonce až 600 doktorů.

„Neznamená to, že by byly ohrožené služby záchranky, nechceme ale přejít na systém, kdy budou k většině zásahů vyjíždět jen paramedici (dobře vycvičení záchranáři, kteří u řady případů lékaře nahradí – pozn. red.), snažíme se udržet smíšený systém,“ naznačuje Marek Slabý.

Lékařů u záchranky podle něj na jedné straně valem ubývá, na straně druhé je problém ty, kteří odcházejí do důchodu, za prací do zahraničí či jiných sfér zdravotnictví nahradit mladými odborníky. „Problém je v systému vzdělávání. Absolventi medicíny musí nejprve získat atestaci v nějakém kmenovém oboru a teprve po pěti letech mohou pracovat samostatně v sanitním vozidle. Paradoxní je, že v jiných oborech už po třech letech praxe běžně rozhodují o životě pacientů,“ poukazuje ředitel záchranky na zádrhel, kvůli kterému řada mladých lékařů raději uteče k jiné specializaci, kde se uplatní mnohem dříve, než aby po pěti letech složitého vzdělávání usilovali o atestaci z urgentní medicíny.

Ministerstvo zdravotnictví. podle své mluvčí Viktorie Plívové v situaci nespatřuje zdaleka takový problém a navrhuje alternativní řešení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?