Jihočeští záchranáři získali sedm nových sanit za 21 mil. Kč

13. 5. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeská záchranná služba získala sedm nových sanitek za 21 milionů korun. Vozy využívají na stanicích v Českých Budějovicích, Táboře, Jindřichově Hradci a Prachaticích. Jihočeský kraj, jenž je zřizovatelem záchranné služby, investuje dalších šest milionů korun do modernizace sanitních vozů.


Kraj získal na nákup nových vozů dotaci z evropských fondů ve výši 85 procent z ceny. Novinářům to řekl Radek Šíma z kanceláře jihočeského hejtmana.

„Životnost našich sanit se v průměru pohybuje od pěti do sedmi let. Mimo jiné při tom záleží na počtu najetých kilometrů,“ uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Sanita před vyřazením najede až 450.000 kilometrů. Podle Slabého to není úplně ideální číslo. „Rádi bychom vozy měnili už tak po 300.000 až 350.000 kilometrech. Ale uvědomujeme si, jaká je realita,“ řekl Slabý.

Pravidelně každý rok se tak podle něj vozový park obměňuje. Vyřazená auta kraj likviduje nebo je nabízí k dalšímu prodeji. Jihočeská záchranná služba má k dispozici šest desítek sanitních vozů.

„Jsem rád, že záchranka funguje naprosto bez problémů. Radost naopak nemám z neustále se zvyšujícího počtu výjezdů záchranářů k případům, které nejsou úplně neodkladné, jako například k přisátému klíštěti,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?