Jihočeští zastupitelé rozdělili slíbené peníze pro nemocnice

17. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeští zastupitelé rozdělili 115 milionů korun, které má kraj letos dostat od státu na řešení závazků bývalých okresních nemocnic. Zásadní částí rozhodnutí bylo, zda rozdělením peněz kopírovat zadlužení nemocnic, nebo zda zohlednit i to, že některé lépe hospodařily a tudíž by neměly být kráceny...


ČESKÉ BUDĚJOVICE - Podle radního Vladimíra Pavelky (KDU-ČSL) zastupitelé akceptovali druhé navržené řešení, které je pro management nemocnic i motivující.

Po 15 milionech korun tak dostanou nemocnice v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Písku a v Prachaticích, nemocnice Strakonice 32 a táborská 22 milionů korun. Částka, kterou kraj dosud neobdržel, přitom pokryje jen asi dvě třetiny kumulované ztráty nemocnic ke konci roku 2002.

Podle rozhodnutí vlády z 12. listopadu by měl Jihočeský kraj dostat na pokrytí závazků nemocnic celkem 148 milionů korun; ztoho 115 milionů letos a zbylých 33 milionů až v příštím roce.

V něm by měl kraj také rozhodnout o změně právní formy svých sedmi nemocnic, které jsou příspěvkovými organizacemi. Ve hře je šest variant - od přeměny nemocnic v akciové společnosti až po vytvoření holdingového uskupení.

O prvním kroku již ale jihočeští zastupitelé rozhodli. Od 1. ledna 2004 se Nemocnice České Budějovice, která je největším zdravotnickým zařízením na jihu Čech, stane akciovou společností.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?