Jihomoravská zdravotnická zařízení měla loni přebytek 16 milionů

15. 1. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice a další zdravotnická zařízení zřizovaná Jihomoravským krajem měly v loňském roce přebytek v hospodaření přes 16 milionů korun. Kraj tak nebude muset žádné z příspěvkových organizací pomáhat mimořádnou dotací na úhradu ztráty, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Podle něj se příjmy i výdaje všech zařízení pohybovaly v celkové částce přes čtyři miliardy korun. V roce 2013 krajské zdravotnické organizace hospodařily s mírnou ztrátou několik stovek tisíc korun.

Kraj zřizuje nemocnice v Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Břeclavi, Znojmě, Hodoníně a Kyjově, dále krajskou zdravotnickou záchrannou službu, Jihomoravské dětské léčebny, znojemské dětské centrum, kyjovské dětské centrum a domov pro postižené děti v Otnici. „Jihomoravské zdravotnictví zvládlo loňský rok s pozitivním výsledkem. Nikde nejsou žádné zásadní problémy,“ uvedl Hašek.

Podle něj to svědčí o tom, že jsou krajské nemocnice a další organizace v dobré kondici a v kladném hospodářském výsledku budou pokračovat i v dalších letech. V roce 2013 byla celková ztráta 800.000 korun. „Kladný hospodářský výsledek za rok 2014 nám umožní dávat peníze nejen na provoz, ale i na investice,“ dodal Hašek.

Větší žádosti o investice podle něj podaly nemocnice ve Vyškově, Znojmě, ale také například Tišnově, kde by se měla uskutečnit rozsáhlá rekonstrukce. „To jsou investice v řádu desítek a možná i stovek milionů korun. Jinak žádá každá nemocnice o drobné investiční akce v řádu jednotek nebo deseti milionů korun,“ poznamenal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?