Jihomoravský kraj bude nakupovat léky pro nemocnice společně

29. 5. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj chce ušetřit společnými nákupy výrobků. Radní dnes schválili založení firmy, která bude soutěže pro dodavatele pořádat. Centrální jihomoravský zadavatel (CEJIZA) bude v první fázi nakupovat léky, zdravotnický materiál a přístroje pro všech osm krajských nemocnic...


Později by se spektrum nakupovaných výrobků mohlo rozšířit na potřeby pro sociální ústavy, případně školy, řekl dnes novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Centrální nákupy plánuje kraj spustit do konce prázdnin. Do té doby je třeba společnost s ručením omezeným ustavit a zapsat do obchodního rejstříku. Fungování firmy bude kontrolovat dozorčí rada, v níž mají mít zastoupení všechny strany zvolené do zastupitelstva.

Díky společným nákupům by kraj i jeho příspěvkové organizace měly ušetřit. Podle Haška budou úspory milionové, časem možná dosáhnou desítek milionů korun. Kraj podle něj založení a fungování firmy konzultoval s odborníky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i s ministerstvem financí. „Zatím něco podobného v ČR podle informací ÚOHS neexistuje,“ řekl hejtman.

Kraj chce sdružit také nákup plynu a elektřiny. Sdružením zhruba 360 smluv uspoří 100 milionů korun, řekl dnes Hašek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?