Jihomoravský kraj chce redukci lůžek i ve státních zařízeních

24. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud chce stát snižovat počet lůžek v nemocnicích, musí jít o celkové řešení, míní jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. "Nedovedu si představit, že bychom snížili počet lůžek v krajských nemocnicích, aniž by byl došlo k témuž i ve státních zdravotnických zařízeních..."


BRNO - Jihomoravský kraj se chce dohodnout s ministerstvem zdravotnictví na vyrovnané redukci počtu lůžek jak v krajských, tak ve státních zdravotnických zařízeních. Řekl to hejtman Stanislav Juránek (Koalice), podle kterého kraj vítá jakékoli, třeba i částečné oddlužení nemocnic, které musel od státu převzít zadlužené.

„Musí jít ovšem o celkové řešení. Budeme-li se bavit o redukci počtu lůžek, což je první podmínka ministerstva, nedovedu si představit, že bychom snížili počet lůžek v krajských nemocnicích, aniž by byl redukován i počet lůžek ve státních zdravotnických zařízeních na území kraje. Proto chceme jednat jak s ministerstvem, tak s pojišťovnami a věřím, že se dohodneme tak, abychom přispěli ke zlepšení systému financování zdravotnictví v kraji,“ uvedl Juránek.

Současně upozornil na zkreslené informace v médiích, podle nichž chce vláda snížit zadluženost nemocnic z 50 procent. „I když bych souhlasil s nejnižší uváděnou variantou, se zadlužeností ve výši 5,5 miliardy, nemohu uznat, že vládou uvolněných 1,5 miliardy by mohlo tvořit 50 procent z této částky,“ řekl Juránek.

Právo, 24.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?