Jihomoravský kraj: Dluh krajských nemocnic roste

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření nemocnic spravovaných od ledna Jihomoravským krajem se letos opět zhoršilo. Koncem minulého roku nemocnice vykazovaly celkovou ztrátu ve výši jedné miliardy korun. Během tohoto toku se dluh navýšil o dalších 47 milionů...


BRNO - řekl včera náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd. Kraj je znepokojen, a tak ředitelům některých zdravotnických zařízení hrozí odvolání z funkce.

V jakých zařízeních by mohlo v budoucnu personální zemětřesení nastat, Šmíd přímo neřekl. Uvedl však, že vrásky na čele kraji činí tradičně velké nemocnice, jako jsou v Břeclavi, Hodoníně nebo v Kyjově.

„Musíme uvažovat o opatření výměny některých ředitelů, protože se zdá, že ne všechny ztráty, ke kterým dochází, musí být nutně z objektivních důvodů,“ uvedl vicehejtman. Některým ztrátám se podle něj dalo předejít vhodnými opatřeními.

Změny však zřejmě nenastanou ihned, kraj chce nemocnice ještě analyzovat. Prozatím získané údaje o hospodaření nemocnic označil Šmíd za takzvaná suchá čísla. „Je ještě spousta vedlejších vlivů, které se projeví v ekonomice nemocnic za několik měsíců,“ vysvětlil Šmíd.

Boj s dluhy nemocnic vyhlásilo vedení Jihomoravského kraje už před rokem, kdy se dozvědělo o tom, že se stane zřizovatelem zdravotnických zařízeních po zrušených okresních úřadech. Vrcholovému managementu zařízení, jemuž se nepodaří růst červených čísel zabrzdit, pohrozil kraj výměnou. Zároveň však vyzval stát, aby nemocnice spravované tehdejšími okresními úřady oddlužil. Úřady totiž byly státní, a stát proto podle kraje nese za dluhy odpovědnost.

Ministerstvo zdravotnictví nedávno sdělilo, že dluhy nemocnic se budou posuzovat případ od případu. Nadšení ve vedení Jihomoravského kraje však uvedené prohlášení nevzbudilo. Stát by měl podle Šmída nést odpovědnost bez podmínek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?