Jihomoravský kraj nabídne praxi v nemocnicích studentům medicíny

3. 4. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj chce letos začít nabízet ve svých nemocnicích praxi studentům Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Novinářům to dnes řekli hejtman Bohumil Šimek (ANO) a rektor Mikuláš Bek.


Studenti nyní chodí na praxi do fakultních nemocnic, kde však podle Beka není u některých oborů dostatečná kapacita. Kraj by chtěl praxí přilákat do nemocnic mladé doktory, což by vyřešilo jejich nedostatek.

Kraj a Masarykova univerzita spolupracují dlouhodobě, spolupráce ale byla převážně zaměřená na vědu. „Chceme spolupracovat i v oblasti lidských zdrojů a připravovat budoucí lékaře pro region nebo budoucí zaměstnance ať už pro kraj nebo jeho dceřiné organizace,“ uvedl Bek.

Podle něj je kapacita pro praxe u fakultních nemocnic limitovaná. „V určitých specializacích není těch míst dost. Navíc se tam studenti setkávají jen s určitými typy případů. Pro nás je atraktivní, že krajské nemocnice jsou prvním místem kontaktu pacienta s lékařem, což může být pro fázi přípravy mediků cenné,“ řekl Bek.

Proto chce univerzita rozšířit okruh zdravotnických zařízení, ve kterých se budou studenti lékařské fakulty připravovat. Obdobnou praxi vykonávali studenti z brněnské univerzity zatím v nemocnici v Jihlavě, avšak zatím v žádné jihomoravské krajské nemocnici.

Hejtman Šimek si od toho slibuje, že by lékaři po praxi a studiu mohli v nemocnici pokračovat. „Neměli bychom žádnou dohodu, ale bylo by naší ambicí vytvořit jim podmínky k tomu, aby je to tam zaujalo a zůstali tam. Děkujeme lékařské fakultě za to, že nám to nabízí, protože zdravotního personálu je nedostatek,“ dodal Šimek.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Vedle toho pod něj spadá záchranná služba, dětská léčebna nebo dětská centra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?