Jihomoravský kraj se kvůli nemocnici Hustopeče obrátil na ÚOHS

21. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj napadl u antimonopolního úřadu (ÚOHS) tendr na pronájem městské nemocnice v Hustopečích na Břeclavsku. ČTK to sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Podle něj je způsob vypsání tendru právně chybný a podmínky soutěže jsou ke kraji i ke krajským nemocnicím diskriminační, protože jim znemožňují účast v tendru. Starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS) ale stále trvá na tom, že výběrové řízení diskriminační není.

„Jihomoravský kraj má zájem na udrženi veřejnoprávního charakteru hustopečské nemocnice, která je od roku 2011 součástí krajského memoranda o poskytování zdravotnické lůžkové péče,“ uvedl Hašek. V podnětu kraj požaduje, aby antimonopolní úřad přezkoumal dosavadní úkony hustopečské radnice týkající se vypsání veřejné soutěže na nemocnici.

Kraj zároveň chce, aby antimonopolní úřad předběžným opatřením zastavil tendr pro jeho nesoulad se zákonem. Zadání soutěže by se mělo do budoucna změnit tak, aby se jí mohl účastnit i kraj.

Vedení Hustopečí bere krok kraje na vědomí. „Až se podrobněji seznámím s podáním Jihomoravského kraje na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, k celé situaci se vyjádřím. Už dnes ale můžu říct, že se ÚOHS už v minulosti ke stejnému případu pronájmu nemocnice vyjádřil tak, že se tím nebude zabývat, protože to nepatří do jeho kompetence. Jsem tedy zvědavý na argumentaci Jihomoravského kraje,“ sdělil ČTK Kuchynka. Nadále si stojí za tím, že tendr na provozovatele nikoho nepoškozuje. „Trvám na tom, že výběrové řízení není diskriminační ani nijak neférové, jak se snaží veřejnosti prezentovat Jihomoravský kraj,“ dodal Kuchynka.

Hustopečská nemocnice měla loni ztrátu přes sedm milionů korun, což zatěžuje rozpočet města. Proto na její provoz vyhlásilo výběrové řízení. Kraj už v minulosti sdělil vedení hustopečské radnice své výhrady k tendru.

Představitelé regionu ale se svými výhradami neuspěli. Cílem radnice je podle Kuchynky najít pro nemocnici zkušeného a kapitálově silného provozovatele nemocnici. Právě pro výběr takovéhoto kandidáta je tendr podle něj nastavený.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?