Jihomoravský kraj vydal za zdravotnické poplatky 67 milionů korun

23. 7. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravští radní dnes symbolicky uzavřeli proplácení zdravotnických poplatků v krajských nemocnicích. Schválili k praxi, která skončila 30. června, závěrečnou zprávu. Z dokumentu vyplývá, že za rok a půl utratil kraj za poplatky 67 milionů korun.


Možnost nechat si částku od kraje zaplatit využívali téměř dvě třetiny pacientů, řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

O skončení proplácení rozhodli radní z ČSSD v červnu krátce po rozpadu koalice s ODS. Podle Haška bylo jediným důvodem neformální stanovisko Evropské komise, která doporučila poplatky hradit ve všech zdravotnických zařízeních, nebo nikde. Protože by kraj na plošné financování darů na jihu Moravy neměl, skončil s ním, řekl dnes Hašek.

Odmítl interpretaci, podle níž konec poplatků uspíšila tvorba nové koalice s křesťanskými demokraty. Konec systému proplácení zdravotnických poplatků si lidovci dali jako jednu z podmínek, aby jednání vůbec začala. Dosud strany uzavřely programovou část jednání. Nyní podle Haška jejich zástupci píšou budoucí koaliční program a zabývají se rozdělením funkcí.

Zdravotnické poplatky si mohli lidé nechat od kraje zaplatit v osmi krajských nemocnicích a jejich lékárnách. Platilo to o Znojmě, Břeclavi, Hodoníně, Kyjově, Vyškově, Tišnově, Ivančicích a léčebně dlouhodobě nemocných v Letovicích.

Systém po celou dobu kritizovala část opozice. Podle křesťanských demokratů tak kraj zbytečně vynaložil peníze, které chyběly jinde ve zdravotnictví; měl se prý za ně postavit nový dispečink a výjezdové stanoviště jihomoravské záchranné služby.

Systém kritizovali i někteří odpůrci poplatků. Vadilo jim to, že výhodu nemohli využít pacienti žádné z nemocnic v Brně ani v městských nemocnicích na Blanensku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?