Jihomoravští radní odvolají tři ředitele krajských nemocnic

8. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vedení třetiny jihomoravských nemocnic spravovaných krajem nastane v nejbližších dnech personální zemětřesení. Jihomoravští radní totiž 15. srpna odvolají ředitele nemocnic v Břeclavi, Hodoníně a v Kyjově. Důvodem je...


BRNO - Ve vedení třetiny jihomoravských nemocnic spravovaných krajem nastane v nejbližších dnech personální zemětřesení. Jihomoravští radní totiž 15. srpna odvolají ředitele nemocnic v Břeclavi, Hodoníně a v Kyjově. „Důvodem odvolání je dlouhodobě špatné hospodaření těchto zdravotnických zařízení,“ řekl včera náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd.

Nemocnice, jejichž ředitelé budou odvoláni, patří k zdravotnickým zařízením, které kraji dělají dlouho vrásky na čele. Loni dluh nemocnic, které letos převzal kraj, činil zhruba jednu miliardu korun. Břeclavský ústav se na těchto červených číslech podílel zhruba dvěma třetinami.

Šmíd uznává, že systém financování ve zdravotnictví je špatný, odvolaní ředitelé však údajně nevyužili všech možností, které jim funkce dávala.

Vicehejtman je spokojený pouze s vedením dvou krajských nemocnic. Jsou jimi zařízení v Letovicích na Blanensku a brněnská Bakešova chirurgická nemocnice. „Ostatní ředitelé by svištění meče nad svými hlavami měli slyšet,“ dodal Šmíd.

Boj s dluhy nemocnic vyhlásilo vedení Jihomoravského kraje už před rokem, kdy se dozvědělo o tom, že se stane zřizovatelem zdravotnických zařízeních po zrušených okresních úřadech. Vrcholovému managementu zařízení, jemuž se nepodaří růst červených čísel zabrzdit, pohrozil kraj výměnou. Zároveň však vyzval stát, aby nemocnice spravované tehdejšími okresními úřady oddlužil. Úřady totiž byly státní, a stát proto podle kraje nese za dluhy odpovědnost.

Ministerstvo zdravotnictví nedávno sdělilo, že dluhy nemocnic se budou posuzovat případ od případu. Nadšení ve vedení Jihomoravského kraje však uvedené prohlášení nevzbudilo. Stát by měl podle Šmída nést odpovědnost bez podmínek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?