Jihomoravští radní schválili memorandum o oddlužení nemocnic

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní včera schválili nové znění memoranda, které nechává krajům otevřená "zadní vrátka". Regiony se v něm sice zavazují nežádat v budoucnu po státu další peníze na oddlužení, ovšem mimo výjimečných případů, na nichž se vedení kraje dohodne s ministerstvem financí...


BRNO - Jihomoravský kraj se zřejmě do konce roku dočká od státu peněz na částečné oddlužení krajských nemocnic v regionu. Krajští radní totiž včera na svém mimořádném zasedání schválili nové znění memoranda, které převod peněz ze státu na kraj zaručuje, řekl včera jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Na částečné oddlužení dostane kraj celkem 311 milionů korun. Prvních 241 milionů korun má získat do konce roku, zbytek sumy pak v první polovině roku příštího.

Radní schválili až nové znění memoranda, původní text koncem minulého týdne odmítli. Oproti původnímu návrhu se kraje již zcela nevzdávají možnosti vznášet na vládu i po oddlužení další finanční nároky. Nové znění memoranda dojednal s premiérem Vladimírem Špidlou šéf Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Nové memorandum nechává krajům otevřená takzvaná zadní vrátka. Regiony se v něm sice zavazují nežádat v budoucnu po státu další peníze na oddlužení, ovšem mimo výjimečných případů, na nichž se vedení kraje dohodne s ministerstvem financí. Na oplátku stát v dokumentu slibuje, že bude řešit problémy ve zdravotnictví a u klíčových jednáních budou za jedním stolem sedět ministerští úředníci, zástupci krajů a zdravotních pojišťoven.

Přesto někteří jihomoravští politici nejsou z memoranda příliš nadšeni. Například šéf finančního výboru Jan Vitula vidí slabinu dokumentu v tom, že kraj se fakticky vzdává jednání o případném oddlužení zbytku ze zhruba miliardového dluhu nemocnic, které na kraj převedl začátkem roku stát. Hejtman je však pragmatik. „Buď těch 311 milionů chceme nebo nechceme,“ řekl před časem.

Kraj nyní zjistí, jaká je skutečná zadluženost nemocnic a jakých dluhů se nemocnicím již letos podařilo zbavit. Rozdělení peněz na konkrétní zdravotnická zařízení však určí až blížící se krajské zastupitelstvo. „Je velmi pravděpodobné, že (letos) peníze dostanou ty zadluženější nemocnice,“ míní hejtman. Z jeho dřívějších výroků však plyne, že z druhé splátky státu se budou moci těšit i ústavy, které hospodaří dobře. taková zařízení je podle něj nutné také podporovat, nikoli diskvalifikovat.

Na kraje přešly nemocnice začátkem tohoto roku po zrušených okresních úřadech. Vrásky na čele vedení českých a moravských krajů však dělala skutečnost, že hospodaření mnoha ústavů byla vysoce ztrátová. Původně po státu hejtmani chtěli, aby stát převzal za dluhy odpovědnost a zcela nemocnice oddlužil. Nakonec přistoupili na kompromis s vládou o částečném oddlužení. A právě tuto formu ozdravení hospodaření nemocnic umožňuje memorandum, které je politickou dohodou ministerstev financí a zdravotnictví s jednotlivými hejtmany.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?