Jiří Paroubek: Je nutné změnit systém nákupu léků

21. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
"Máme nyní v programu jasně stanovené preference, které určují i požadavky na budoucí koaliční partnery. Naopak jsme schopni ustupovat v některých věcech, které pro nás tak důležité nejsou," říká v rozhovoru předseda ČSSD.


Jak tipujete výsledek voleb?

Mám v tomto směru docela přesnou představu a poslední průzkum STEM jí odpovídá. Před krajskými volbami byl rozdíl preferencí mezi ČSSD a ODS zhruba stejný. Řada předtím nerozhodnutých voličů se nyní přiklání k nám. Půjde o každý hlas. Samozřejmě mě potěší vítězství sociální demokracie. Abychom měli jasnou podporu a mohli udělat co nejvíce z předloženého programu.

Za předpokladu, že ČSSD vyhraje volby, s kým půjde do koalice?

Na takové konkrétní úvahy je myslím ještě brzo. Především říkáme, na kterých věcech budeme trvat, ať to dopadne jakkoliv. Podobně jsme to říkali před krajskými volbami a také to splnili. Viz například poplatky ve zdravotnictví. Máme nyní v programu jasně stanovené preference, které určují i požadavky na budoucí koaliční partnery. Naopak jsme schopni ustupovat v některých věcech, které pro nás tak důležité nejsou.

Pokud by nová vláda stabilizovala poměr dluhu k HDP na současné úrovni a pokročila v reformě penzí a zdravotní péče, pak by se dalo uvažovat i o zvýšení mezinárodního ratingu ČR. Platí to ale i obráceně…

Opatřeními, která jsme provedli už s Davidem Rathem jako ministrem zdravotnictví v roce 2006, se podařilo stabilizovat zdravotnictví na několik let. Teď je v situaci, že se dostane opět do finančních problémů. Takže to musíme opět řešit. Mnohdy manažersky. Řešení je především v materiálových nákladech a také v cenách léků. Jsou v tomto ohledu vysoké marže, a je tedy nutné změnit celý systém nákupu léků. Zlevnit nákupy materiálu pro zdravotnictví. Krajská zdravotní v tomto ušetřila hodně například v případě nákupu plášťů pro lékaře a zdravotnický personál. Využívá se vnitrozemský zdroj, a pokud jsem dobře informován, dokonce chráněná dílna. Změnit hospodaření na úrovních fakultních nemocnic, ministerstva zdravotnictví. A jak rychle to provést? Já myslím, že to nebude dlouho trvat. S doktorem Rathem nám to trvalo tehdy necelý rok.

A pokud jde o penzijní reformu?

Tak ani zde nejsou pro nás přijatelné návrhy pravice, které přesně formuloval ministr financí Janota. Chceme jít cestou dobrovolného připojištění. Zde je prostor pro lidi ze středních vrstev a pro stát, aby zvýšil podporu tohoto připojištění, protože semu to do budoucna vyplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?