Již 228 kamionů knih bylo vypraveno pod značkou Grady

9. 9. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Množství odborných publikací na českém trhu nese na titulní straně nepřehlédnutelné logo Grada. Jedná se o knihy z produkce nakladatelství Grada Publishing, které za osmnáct let svého působení v ČR dosud vydalo 5300 titulů. Pro snadnější představu: toto množství by bez problémů zaplnilo 228 kamionů. O Gradě, odborných publikacích, sestrách, jejich vzdělávání a mnohém dalším jsme hovořili se šéfredaktorem zdravotnické redakce MUDr. Miroslavem Lomíčkem.


* Pane doktore, na úvod si neodpustím otázku: Co vedlo lékaře k tomu, aby opustil praktickou medicínu a zakotvil v oblasti médií, konkrétně u vydávání odborných publikací?

To je na trochu delší povídání, ale pokusím se to zkrátit. Po téměř 20 letech praxe v nemocnicích, z toho nejméně polovině na jednotkách intenzivní péče, jsem toho začal mít nějak dost. Asi se na tom trochu podílel i syndrom burnout, a tak jsem vyskočil z rozjetého vlaku našeho zdravotnictví a po několikaletém intermezzu u VZP, kde jsem se věnoval převážně ekonomice chodu nemocnic (systém DRG), jsem zakotvil v Gradě. Tato práce je pro mě mimořádně přitažlivá a pestrá a mohu v ní využít všechny své dosavadní zkušenosti – spojuje se zde současná medicína, nutnost sledování nových léčebných a diagnostických postupů, ekonomika, plánování, marketing, využívání dosavadních kontaktů a mnoho dalšího. Samozřejmě znalost odborného prostředí a trvalý styk s ním jsou velmi důležité. Kromě jiného mi v tom pomáhá i to, že mám možnost pracovat nadále na částečný úvazek jako ambulantní internista-kardiolog. Mám tak přímý kontakt nejen s vlastním oborem, ale například i s měnícím se vývojem profesních vztahů mezi lékaři a sestrami nebo zdravotníky a nemocnými…

* Nakladatelství Grada Publishing je dnes již velmi renomovaný subjekt. Jaké byly ale jeho začátky, kterým oblastem se věnujete a jak je vlastně spojena Grada s medicínou?

Paní magistro, nedáváte zrovna jednoduché otázky… Nakladatelství začalo svoji činnost v roce 1991. První tituly byly zaměřeny na počítačovou literaturu. Brzy se ale Grada Publishing začala specializovat na oblast vzdělávání i v dalších oborech. V současnosti jsme největší domácí nakladatelský dům, vydáváme ročně více než 380 novinek ve 27 oborech a asi 90 edičních řadách. V osmi redakcích vznikají knihy z oblasti práva, financí, účetnictví a daní, ze světa ekonomiky, řízení a marketingu, máme knihy také pro manažery a podnikatele, knihy z oboru architektury a stavebnictví, automobilismu, moderních technologií, počítačů, dále pak pedagogiky, výchovy a vzdělávání, umění, kultury a různých řemesel, dále z oblastí různých dalších profesionálních i neprofesionálních zájmů člověka, jako například zdraví, sport, hobby, gastronomie, zahrada, chovatelství atd. A samozřejmě knihy z oblasti medicíny, zdraví a psychologie. Ale zpět k medicíně.

Něco přes rok po vzniku Grady se začal tvořit tým zdravotnické redakce, který pod vedením předních odborníků-lékařů rychle rozšířil svoji produkci a v oblasti medicíny záhy zaujal na trhu s odbornou literaturou přední místo. Hned na začátku jsme získali práva k logu tehdy zaniklého známého zdravotnického nakladatelství Avicenum, které jsme také po určitou dobu používali. V Gradě publikují nejnovější informace především domácí autoři. Při výměně zkušeností a nákupu licencí zahraničních titulů však spolupracujeme s více než šedesáti nakladateli z celého světa, a tak dnes můžete najít v celkové produkci i nezanedbatelné procento knih přeložených.

V prvních letech existence nakladatelství jsme měli jen několik titulů pro naši nejširší čtenářskou skupinu – zdravotní sestry. Jistě si někdo vzpomene na první vlaštovky z této oblasti, jako byla první vydání titulů Kapesní průvodce zdravotní sestry nebo Sestra a akutní stavy od A do Z. Při pohledu za naše západní hranice v oblasti vydávání publikací pro sestry jsme se „zastyděli“ a snažíme se koncepčně napravit tento dluh. Knihy pro nelékařské zdravotnické obory (z toho především pro všeobecné sestry) jsme začali systematicky vydávat v roce 2004, pro tyto publikace je typický fialový pruh na obálce.

V roce 2006 jsme měli již 30 takovýchto aktivních titulů, nyní jich nabízíme něco přes 60, celkem jsme vydali z této oblasti asi 85 novinek. Kromě knih určených všem všeobecným sestrám máme učebnice pro bakalářské a magisterské studium, v poslední době jsme začali vydávat i učebnice pro střední zdravotní školy. A co je hlavní – naprostá většina těchto titulů je od našich domácích autorů (přesněji především od autorek). Kvalitní knihy českých autorů samozřejmě preferujeme, ale je-li to nezbytné nebo vhodné, překládáme nadále publikace zahraniční. O vysoké úrovni některých sesterských publikací svědčí i to, že v roce 2008 získala poprvé prestižní Cenu Grady za zdravotnickou literaturu publikace Bc. Gabriely Kapounové Ošetřovatelství v intenzivní péči.

* Zmínili jsme se o tom, že medicínské publikace vydané v Gradě od začátku jejího působení by dnes odvezlo více než 228 kamionů. Dokážete odhadnout, kolik z tohoto množství by představovaly tituly určené pro nelékařské zdravotnické obory?

Paní magistro, čekal jsem, že se na to zeptáte, a připravil se na vás, takže následuje chvilka matematiky. Samozřejmě čísla jsou „asi“: těch 228 kamionů by vytvořilo konvoj dlouhý 4,6 km a vezlo by 4560 tun knih, kterých jsme vydali za dobu existence Grady asi 15 milionů. Publikací pro sestry je z toho něco přes 106 tun v počtu 312 tisíc kusů.

* To je skutečně úctyhodné číslo! Jak na takové penzum práce stačíte?

To si někdy také říkám… Jednak máme celkem dobře zorganizovaný systém práce, který je založen na několika málo interních a mnoha externích spolupracovnících zdravotnické redakce, jednak, a to zejména, bych chtěl poděkovat dvěma kolegyním, které se zasloužily o rozvoj knih z této oblasti. První byla Mgr. Jana Heřmanová, která se nebála zvednout hozenou rukavici, a pak po ní štafetu úspěšně převzala Mgr. Vlasta Wirthová, která má publikace z této oblasti na starosti nyní. Obě měly a mají (kromě mnoha dalších potřebných vlastností) velmi úzký kontakt s prostředím, obě totiž pracovaly řadu let jako sestry, takže vědí, co je zapotřebí a kde hledat nová témata a autory.

* Medicína je skutečně obor velmi dynamický, požadavky na vzdělávání sester se zintenzivňují, odkrývají se nové oblasti, témata, otázky a čtenáři prahnou po nových publikacích. Dokážu si představit kreativní redakční práci nad „vymýšlením“ nových témat, ale zajímalo by mne, jak vyhledáváte autory, popřípadě obecně, co vaše práce obnáší?

Odpovídám nejen za sebe, ale i za obě výše zmíněné kolegyně, protože princip práce máme stejný. Snažíme se mapovat oblasti a obory, kde knihy potřebujeme nebo potřebovat budeme. K nim vyhledáváme autory – sledujeme samozřejmě publikační aktivity autorů stávajících či potenciálních, monitorujeme činnost na fakultách a vysokých školách, snažíme se sledovat odborná sympozia, kongresy a podobné akce. Pak následuje velmi obtížný krok – přesvědčit autora, aby obětoval někdy velkou část svého volného času a knihu napsal. Jinak je samozřejmě nutností sledování zahraniční literatury (autorů i témat), a to především pro oblasti, kde nemáme vlastní autorské zdroje. Někdy používáme zahraniční překlady cíleně tam, kde jsou mezi domácími autory rozpory nebo když chceme poskytnout domácímu čtenáři inspiraci, jak se to dělá jinde.

A někdy nás kontaktuje sám autor, který má zájem publikaci vydat, často se ale pak jedná o velmi úzké téma pro malou skupinu čtenářů. Snad ještě dvě poznámky – jsou autoři „psaví“, kteří za sebou mají již několik knih, a autoři „nepsaví“, kteří vše přislíbí, ale knihu nakonec nikdy nedodají… To ale vůbec nesnižuje jejich ostatní odborné či pedagogické kvality. Takže v souhrnu: asi třetina knih, které chceme, nikdy nevznikne, a naopak dostaneme za ně jiné, které jsme vlastně ani neplánovali. Ale něco zásadního – pro každou knihu samozřejmě vybíráme recenzenty-lektory, kteří posoudí odbornou úroveň připravovaného díla, protože vysoká kvalita publikací je pro nás jedním ze základních kritérií výběru. Tím jsem uvedl velmi důležitou skupinu našich spolupracovníků, tj. konzultanty a recenzenty-lektory. A abych to ještě trochu zamotal – tohle všechno plánujeme většinou na 1 až 2 roky dopředu…

* Předpokládejme, že publikace je na světě… Jak se k takové novince, případně i k dalším publikacím, dostanou potenciální zájemci? Kde je mohou hledat?

Publikace nabízíme řadě vybraných knihkupců – u odborné literatury se snažíme zaměřit se na místa, kde lze očekávat potenciální čtenáře, tedy do blízkosti škol, nemocnic a podobně. Dvakrát ročně vydáváme knižní katalog, popularitu získává v posledních letech i v této oblasti samozřejmě internet. Internetová adresa www.grada.cz je velmi jednoduchá a naleznete na ní mnoho aktuálních informací. Na nové či zajímavé tituly se snažíme upozornit i upoutávkami například v odborných časopisech, každý týden informujeme o novinkách naše partneryknihovny, popřípadě další zájemce. Dále se snažíme být přítomni alespoň na nejvýznamnějších vzdělávacích akcích – odborných sympoziích a jednáních. Knihy nakladatelství Grada jsou běžně k dostání i na Slovensku.

* Zaměřujete se na vydávání vysoce odborné literatury. To jistě vyžaduje intenzivní spolupráci s předními odborníky, odbornými a profesními organizacemi a dalšími institucemi…

Ano, jak už vyplynulo z předchozího, snažíme se spolupracovat zejména se školami všech stupňů jako s hlavním „dodavatelem“ autorů, témat, recenzentů a konzultantů… Máme ale tradičně velmi dobré vztahy s některými profesními organizacemi – na prvním místě bych uvedl Českou asociaci sester. ČAS vždy podporovala vzdělávání sester, první sesterské tituly jsme vydávali po oboustranných konzultacích a díky ekonomické podpoře se podařilo snížit prodejní cenu těchto publikací na přijatelnou úroveň. Tyto knihy nesou logo ČAS. Naše spolupráce pokračuje i nyní, nadále se radíme například o klíčových publikacích. Samozřejmě při současném velkém objemu titulů je logo ČAS vidět na našich knihách relativně méně. Dalším důležitým partnerem pro nás je Ministerstvo zdravotnictví ČR, protože naše publikace by měly být v souladu s celostátní koncepcí.

* Za redakci časopisu Sestra musím velmi ocenit spolupráci Grady s naším titulem. I ta však prošla určitým vývojem, o kterém možná stojí za to se zmínit… A s tím také souvisí otázka, jak se vám s odbornými časopisy spolupracuje? Otázku volím především proto, abychom společně představili benefity, které má z této spolupráce cílový čtenář.

Naše spolupráce je také již tradiční. Především směřuje k tomu, abychom informovali naše čtenáře o aktuálních a potřebných tématech. Jedním z výsledků našich konzultací je například „razítko“ SESTRA DOPORUČUJE, které můžete vidět v našich vybraných publikacích. Na základě edičních plánů časopisů se snažíme tematicky umístit upoutávky některých našich knih. Čtenář tak má po ruce hned odkaz na publikaci, kde může najít další informace. Snad mohu prozradit, že v brzké budoucnosti plánujeme společně další akce týkající se vzdělávání sester – ale nechte se překvapit.

* Jste lékař pracující v nakladatelství, který si stále udržuje kontakt s praktickou medicínou, každodenně řešíte otázky ohledně odborné zdravotnické literatury, a to nejen pro lékaře, ale také pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Můžete jmenovat dvě tři publikace, které vás osobně zaujaly a na které byste čtenáře rád upozornil?

Je opravdu těžké z toho obrovského množství knih vybrat jen něco – každá kniha je originální dílo, které je něčím krásné – kromě toho, že je taky užitečné. Ale když už musím, tak bych určitě uvedl následující tipy, o kterých si dovoluji tvrdit, že jsou v naší produkci nepřehlédnutelné. Je to sada tří knih Anatomie profesora Čiháka a spolupracovníků, která je opravdu mimořádná, dále Sobottův Atlas anatomie člověka a zcela originální CD-ROM Interaktivní kardiochirurgie docenta Žáčka, profesora Dominika a doktora Kubiše, kdy autoři vytvořili na principu technologie 3D ojedinělou edukační pomůcku. Ze sesterských publikací bych doporučil již zmiňovanou oceněnou knihu Bc. Kapounové Ošetřovatelství v intenzivní péči.

* Možná není příliš fér vyzdvihnout pouze čtyři tituly… Vydáváte mnoho zajímavých knih a zvídaví zájemci se k nim jistě některou z popsaných cest dostanou. Mne osobně zaujala vaše zmínka o Sobottově Atlase anatomie člověka. Je to novinka na trhu a jistě může oslovit také velkou řadu sester či jiných nelékařských pracovníků. Zkusme je více nalákat: Proč by si jej neměli nechat ujít?

Myslím, že z mnoha důvodů. Není to již novinka, ale stálice na našem knižním nebi – opravdu nádherná sada dvou velkých a jedné malé knihy. Jde o již 22. vydání, a to přece něco znamená. To je jako rodinné stříbro, které se dědí a pulíruje, tj. upravují se jen drobnůstky, ta kniha je naprosto dokonalá! I proto se z ní perfektně učí. Touto sadou knih jsme nahradili původní Netterův anatomický atlas – ale je to naprosto nesrovnatelné. Původní autoři obou děl jsou již po smrti, ale zatímco u Netterova atlasu již vývoj nepokračoval, Sobottův je neustále aktualizován kolektivem předních odborníků podle posledních poznatků výzkumu. Na tom se dá krásně demonstrovat rozdíl mrtvé a živé knihy, a proto jsme se rozhodli pro Sobottu. Přestože je cena na evropské úrovni, stojí za to si atlas koupit. Většina lékařů nebo vůbec zdravotníků si pořizuje pro svoji celoživotní praxi jeden z anatomických atlasů. A Sobottův Atlas anatomie člověka je právě takovou knihou na celý život.

Pozn. red.: Vybrané ilustrace ze zmiňovaného Sobottova Atlasu anatomie člověka budou již brzy doplňovat i některé články na stránkách Sestry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?