Jméno ředitele nemocnice? Padne zřejmě v tomto týdnu

26. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní vyberou nového ředitele kyjovské nemocnice bez výběrového řízení. Nejprve bude muset řešit hromadnou výpověď padesáti lékařů ze služeb.


Kdo bude novým ředitelem Nemocnice Kyjov na Hodonínsku? Jméno se podle vyjádření vedení Jihomoravského kraje dozvědí lidé možná už tento týden. Jisté je jedno: tentokrát nebude vyhlášené výběrové řízení.

„Máme pravomoc jmenovat někoho okamžitě. Vzhledem k současné situaci v nemocnici to projednáme na úrovni koalice,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Upřesnil i podobu toho, kdo bude pro krajské vedení vhodný. „Člověk, který má dostatečné životní zkušenosti a je respektovanou autoritou v oboru řízení zdravotnických zařízení,“ uvedl Hašek, jaké kandidáty partneři v koalici musí navrhnout.

Jak hejtman dodal, musí jít o erudovaného člověka se zkušenostmi s jihomoravským zdravotnictvím, který za sebou nemá žádný problém. Vybraný jedinec pak bude do nemocnice dosazený radou kraje jako krizový manažer s úkolem zklidnit situaci a řídit zařízení do podzimních krajských voleb.

„Takže půjde znovu o zpolitizovaný výběr. Mnohokrát jsme už uvedli, že žádáme o vyhlášení skutečně nezpolitizovaného výběrového řízení,“ uvedl k záměru kraje psychiatr Jaroslav Kliment, který je předsedou občanského sdružení Občané za Nemocnici Kyjov.

„Už před časem jsme kraji navrhovali své kandidáty, kteří mohou Pejchla nahradit. Šlo o uznávané odborníky, kteří navíc nejsou přímo z regionu Kyjovska, takže by nemohli být podezříváni ze zaujatosti,“ doplnil Kliment s tím, že na jimi navrhovaná jména pravděpodobně při rozhodování opět nedojde řeč.

Konkrétní jméno zazní už brzy. Jak uvedl Hašek, v úterý 31. ledna musí současný ředitel Josef Pejchl předat funkci. Tímto dnem totiž v Kyjově definitivně končí. „Není pravdou, že v Kyjově zůstane jako nějaký poradce či něco podobného. To jsou jen fámy,“ ubezpečil jihomoravský hejtman.

Požadavků je víc

Nový ředitel je v nemocnici potřebný hned od 1. února minimálně proto, aby dojednal stažení výpovědí ze služeb s přibližně padesátkou lékařů. Většina jich výpověď se čtrnáctidenní lhůtou podala v pondělí 16. ledna nebo o den později. Platné proto budou v podstatě současně s Pejchlovým odchodem z kyjovské nemocnice. Jenže pouhý ředitelův odchod nemusí stačit na to, aby tito lékaři výpovědi stáhli.

„Požadavků je víc. Je to odchod ředitele Pejchla i náměstkyně Havlíkové, zastavení nevratných změn do doby, než bude jasno o jméně nového ředitele. A také garance toho, že nové vedení nebude pokračovat v tom, co Pejchl začal. Požadujeme garanci, že s námi bude vedení jednat,“ uvedl Jaromír Břeň z kyjovského Lékařského odborového klubu. Podle něho je trvání padesátky výpovědí něčím, co může nejenže zásadním způsobem ovlivnit chod kyjovské nemocnice, ale i nemocnic v okolí.

Konkrétnější údaje k budoucnosti však požadují nejen doktoři z Lékařského odborového klubu, ale i zástupci dalších odborových organizací. Vnemocnici jsou čtyři. Jedna stojí za ředitelem Pejchlem, zbývající ne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?