Jmenování rozhodce v kauze Diag Human projedná soud v červenci

18. 6. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud zřejmě 15. července rozhodne o tom, zda byl Petr Kužel jmenován arbitrem v miliardovém sporu firmy Diag Human a českého státu v souladu se zákonem. Soudci svolali veřejné jednání, na kterém prozkoumají výhrady Diag Human proti Kuželovi. Je pravděpodobné, že ve stejný den také padne rozhodnutí, potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig. Verdikt je důležitý pro další vývoj spletitého sporu. Pochybnosti panují i o dalších rozhodcích.


Diag Human již řadu let vede s Českem kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou miliardovou arbitráž. Diag Human míní, že Obvodní soud pro Prahu 6 jmenoval Kužela třetím rozhodcem i přesto, že právo určit arbitra měli dva již dříve vybraní rozhodci. Při jmenování Kužela, prezidenta Hospodářské komory, soud argumentoval tím, že se obě strany nedokázaly dohodnout. Firma Diag Human to ale popřela. Společnost po jmenování Kužela také upozorňovala na to, že je propojený s ODS, a je prý tedy podjatý.

Zákon o rozhodčím řízení stanoví, že každá ze stran si zvolí jednoho rozhodce tříčlenného senátu, kteří pak společně vyberou svého posledního kolegu. ČR si pro druhé kolo arbitráže zvolila advokáta Milana Kindla, Diag Human švýcarského advokáta Damiana Della Ca.

Della Ca ale z arbitráže později odstoupil. Firma místo něj nominovala Švýcara Maxe Baumanna, ministerstvo zdravotnictví to ale označilo za neúčinný akt. V květnu ministerstvo veřejně vyzvalo soud, aby rozhodl o novém arbitrovi místo Diag Human. Autoritu bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Kindla zase zpochybnila jeho role v největší aféře českého vysokého školství za posledních 20 let.

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma předloni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česká republika peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?