John: Lékařům lze přidat hned

13. 12. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf Věcí veřejných Radek John je na rozdíl od ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) přesvědčen, že ke zlepšení platových podmínek lékařů může dojít takřka okamžitě. Nikoli až za dva roky, jak předpokládá Heger.


„Jsou možné rychlé úspory v celém zdravotním systému, a z těchto rychlých úspor by mohla jít část na platy lékařů. Lékaři mají být oceněni tak, aby neutíkali,“ řekl včera v ČT John.

Heger požadavky lékařů na trojnásobek průměrného platu v zemi chápe. „Ale v žádném případě nejsme schopni je naplnit během jednoho či dvou let. Požadavky, pokud se týká peněz, tedy potrvají nejméně dva roky,“ uvedl ministr.

John naopak zmínil, že VV již dvakrát jednaly s Českou lékařskou komorou.

„A hned jsme našli několik miliard úspor ve zdravotnictví. První věc je prodloužení takzvaného Janotova balíčku, to znamená snížení cen léků o sedm procent - to je úspora 1,5 miliardy. Další úspory jsou třeba ve zdravotních pojišťovnách, kde je nahromaděno 14 miliard korun. To nejsou žádné spořitelní ústavy, je třeba tyto peníze dostat do oběhu,“ vyjmenoval šéf véček.

Nejdůležitější je podle Johna kontrola cen léků. „My tady máme některé léky dražší než v Německu. A Státní ústav pro kontrolu léčiv to kontroluje jenom jednou za tři roky. Tím jsme přišli od roku 2008 zhruba o deset miliard. To znamená rychle ušetřit několik miliard a část z toho dát na stabilizaci lékařů,“ zdůraznil John.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?