John se nabízí jako vyjednávač

25. 1. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupce Asociace krajů, ministerstva zdravotnictví a případně i ministerstva obrany chce pozvat ke kulatému stolu k řešení situace ve zdravotnictví ministr vnitra Radek John.


„Nepřipustím, ať už jako ministr vnitra, nebo i předseda koaliční vládní strany, aby se vše začalo řešit až v momentě, kdy nemocnice začnou zásadně omezovat svůj provoz,“ řekl John v pondělí novinářům.

Uvedl, že z pohledu ministra vnitra se jedná o situaci, která by „mohla ohrozit životy a zdraví občanů ČR“.

Podle něj ale není možné použít vyhlášení krizového stavu, o kterém se v poslední době mluví. „Je třeba rozlišovat, jestli jde o tzv. stav nebezpečí nebo tzv. nouzový stav,“ sdělil John.

„Pro stav nebezpečí by musely být ohroženy životy, zdraví, majetek, pokud není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů, orgánů krajů atd. Ministerstvo vnitra je toho názoru, že splnění této podmínky je velmi diskutabilní. Další variantou je nouzový stav. Ten je možné vyhlásit na maximální dobu 30 dní, případně se dá prodloužit jen po předchozím souhlasu Sněmovny. Žádný z těchto typů krizového stavu podle mého názoru zatím není opodstatněný,“ prohlásil John.

Informoval, že vyřešení problému platů lékařů „je zcela v jiné rovině než taková schůzka, o kterou požádám zástupce uvedených institucí. Jde mi o to, abychom se připravili na případná řešení a měli jasno v tom, co je v tom kterém momentě reálné,“ řekl John.

Vláda by měla na hromadný odchod nemocničních lékařů reagovat ve středu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?