Jsem přípraven se nátlaku aktivně bránit

2. 3. 2009 11:11
přidejte názor
Autor: Redakce
„Vláda hejtmanům vyhrožuje lecčíms. Nicméně jsem připraven se tomuto jejich nátlaku aktivně bránit,“ reagoval středočeský hejtman David Rath (ČSSD) na otázku jednoho z čtenářů Zdraví.Euro.cz. Přečtěte si druhou část vybraných dotazů...


Co budete dělat, pokud se zjistí, že krajská zdravotnická zařízení nevybírají poplatky neoprávněně a že tím porušují zákon? Obáváte se toho, že by vám vláda mohla sáhnout na dotace?

Vláda hejtmanům vyhrožuje lecčíms. Vůbec bych se nedivil, kdyby přišli s něčím podobným, o čem píšete, zejména poté, co premiér Topolánek určil řešení této věci duu Kalousek & Langer. Nicméně jsem připraven se tomuto jejich nátlaku aktivně bránit. Jsem přesvědčen, že na systému hrazení poplatků za pacienty formou darů, který si Středočeský kraj určil, nic nezákonného není. Pokud by byl na kraje vytvářen nátlak ve formě: „zrušte hrazení poplatků, jinak nedostanete dotace“, jednalo by se o vydírání. Jak jsem řekl, jsem připraven se aktivně bránit.

Jak to vypadá s „navrácením nemocnic“ zpět kraji? Tvrdíte, že nemocnice špatně fungují, ale podle mé zkušenosti jsou na tom nyní mnohem lépe, než kdy předtím. Proč chcete tedy ničit něco, co dobře funguje?

Privatizace nemocnic hejtmanem Bendlem ve Středočeském kraji probíhala mnohdy velmi „podezřele“ a já se samozřejmě snažím tyto věci řádně prošetřit. Navíc auditor konstatoval, že nemocnice byly prodány v rozporu se zákonem a tudíž celý proces privatizace může být neplatný.

Souhlasím s tím, že poplatky jsou nesmyslné a asociální, to, jaká je ale situace nyní mi nepřijde příliš vhodné. Všude funguje chaos a zmatek, každý kraj vrací poplatky jinak a pacienti jsou tím nejvíce trestáni. Nebylo by lepší pokoušet se častěji rušit poplatky ve sněmovně než toto?

Samozřejmě, že by bylo lepší se s poplatky vyrovnat na celostátní úrovni na půdě Parlamentu. Nicméně současná vláda nám nedala na vybranou a každý z krajů se tak s touto věcí musel „poprat“ jinak. Nicméně se budeme se svými kolegy snažit dál, aby se systém hrazení poplatků za pacienty sjednotil a nakonec všude byly zrušeny zákonem.

Jednal jste již s novou ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou? Jaký na ní máte názor? Přijde mi, že domluva s ní bude snazší, než s jejím předchůdcem.

V resortu se s jejím příchodem nic nezměnilo. Osazenstvo včetně náměstků zůstalo nezměněno a ministryně Filipiová ihned po svém nástupu říkala, že chce v reformách svého předchůdce pokračovat. Váš optimismus tedy příliš nesdílím…

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?