Jsem vůdce. Víc se sklonit nemůžu

7. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání mezi lékařskými odbory a vládou zkrachovala. Ohroženi budou novorozenci i lidé s rakovinou, tvrdí předseda Lékařského odborového klubu MARTIN ENGEL, který TÝDNU odpovídal minulou středu a čtvrtek.


Začíná mít plné zuby především politiků ODS. „Nevidíte ten cynismus?!“ říká. A nejhorší je prý Václav Klaus.

Jednání mezi odboráři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem skončila fiaskem. Znamená to definitivní konec?

Nevím. Možná se ještě někdo probere a začne jednat. Mám na mysli třeba Věci veřejné, protože jediný, kdo se na nás tvářil pozitivně, byl Vít Bárta, zatímco pan ministr Heger předvedl, co předvedl. Pro nás už ani nebyla klíčová garance, že se doktoři mohou vrátit, ale to, že ze slíbených peněz utrhl tolik pro zdravotní sestry My nebudeme paběrkovat.

Přijde mi ale, že požadavky jste stupňovali vy. Když Heger řekl, že našel v resortu pro lékaře dvě miliardy, začali jste si klást podmínku, že musí zaručit návrat všech lékařů na jejich místa.

Přece pochopíte, jestli pan ministr vyzývá k tomu, abych se já účastnil aktu návratu lékařů - a to po mně chce! -, že moje role měla být v tom, že lékaři stáhnou výpovědi. A jestli mají lékaři stáhnout výpovědi, tak se musí vrátit do práce. No ne? Proč by je jinak stahovali?

Ale ministr přece nemůže garantovat to, co je věcí jednotlivých nemocnic.

Ale po mně vláda taky něco chtěla - aby se lékaři vrátili. A já vám na to můžu říct to samé, že to je individuální právní akt a já že nemám žádný nástroj k tomu, abych to mohl ovlivnit.

Zkrátka po vás chce ministr něco, co udělat nemůžete, a vy po něm chcete garance, které vám taky dát nemůže.

No ale cítíte, že je to vyrovnané? A já do toho jdu s tím, že nebudu říkat, že to nejde, nemůžu, neumím a hotovo. To pak celé to jednání je úplně irelevantní.

Mnozí lékaři už stejně mají i nové místo.

Samozřejmě. Ale my se bavíme o těch, kteří ho nemají.

Obdivovala jsem lékaře za to, že jdou s kůží na trh. Ale jestliže dávají výpověď s tím, že mají dostat garanci návratu zpět, tak je to najednou takové nějaké upachtěné.

Jak, upachtěné? Je to prostě dohoda. Jestliže pan ministr z okna zavolá: „Mám tady nabídku dvě miliardy, kdo ji chce vzít, ať ji vezme, kdo ji nechce vzít, ať ji nebere “ V tomhle tedy svoji roli nevidím.

Nemocnice na Olomoucku avizovaly, že už mají smlouvy s novými lékaři. Jak to pak budou řešit? Mají zvýšit počet lékařů?

Prosím vás, počet lékařů je tady krajně nedostatečný. I s ohledem na počet přesčasů. My tady porušujeme všechny české a evropské zákony.

Takže ty nemocnice lžou?

Myslím, že dostatečné množství lékařů rozhodně nemají. Vy mluvíte o nějakém Olomouckém kraji, tam já o nikom nic nevím. Mám signály, že mají asi pět nově nasmlouvaných lékařů na nějakém oddělení v Liberci. To je všechno.

Máte zmapováno, kolik lékařů, kteří dali výpověď, už má nové místo? Třeba i v zahraničí?

To teda nemám zmapované. Na to nemám prostor. Vím, že to může být pár set lidí. Je pravda, že fůru kolegů už tyhle handrkovačky nezajímají a hledají si uplatnění někde jinde. To je pravda. To nezastírám. Ale já bych chtěl, abyste pochopila jinou věc. Problém vidím v tom, že ředitelé nemocnic si to budou chtít s organizátory této akce vyřídit.

Tedy i s vámi.

Tedy i se mnou. Ale o mě nejde, já se o sebe postarám. Mně jde o kolegy, kteří do akce šli a budou bez práce - zatímco peníze dostanou ti, kteří za to nebojovali! Sama uznáte, že by to byl absurdní výsledek akce.

Ministr Heger slíbil čtvrtinu ze dvou miliard pro lékaře zdravotním sestrám. Vy ale trváte na tom, že sestry z této sumy nedostanou ani korunu, protože ony nebojovaly

Samozřejmě. Sestry dostaly přidáno čtrnáct a půl procenta v roce 2009. A já tehdy neřekl jediné slovo, že si to nezaslouží. Byl jsem velmi kolegiální. A teď bych byl rád, kdyby se ty sestry zachovaly úplně stejně. Aby akceptovaly to, že teď je problém na straně lékařů.

A co lékaři, kteří se jenom vezou? Ti vám nevadí?

Samozřejmě že mi vadí. Ale život je už takový. Nemůžeme říct: „Toto je jen pro lidi, kteří bojují.“ To musí být pro celou profesi. S tím nejde nic dělat.

Ministr Heger tvrdí, že kdyby lékaři ve výpovědi odešli, lékařská péče nebude ohrožena, protože by tu zbylo tolik lékařů, kolik jsme jich tu měli před deseti lety

Prosím vás, toto pan ministr Heger říkal do konce prosince. V lednu už tyhle výroky opustil (tvrdil to i v lednu, pozn. red.). Vždyť tady vymýšlí brannou povinnost státu Tak snad by tady nechtěl rozvinovat polní nemocnice, kdyby si myslel, že se tu nic nestane. S těmi čísly se tu hraje účelově. Nikdo neví, kolik máme lékařů. To bychom museli udělat personální audit nemocnic. Lékařská komora neeviduje, kolik kdo má úvazkově. Ví jen, kolik má členů. Lékařů je 48 tisíc, ale jsou i v ambulantní sféře, jsou to praktici, důchodci Problém je falšování statistik. Všechno je pokroucené, všechno je jinak. Je to přesná práce s úplně nepřesnými čísly.

Nakolik je tedy péče o pacienty ohrožena podle vás?

Zásadním způsobem. Už jste jistě slyšela, že proti nám posílají novorozence, že inkubátory zůstanou neošetřeny, onkologická péče nebude fungovat A takhle můžeme jít dál.

A je to všechno pravda?

Je to pravda. Ale já z toho žádnou radost nemám.

To doufám.

Ale počkejte, někdo z toho radost má! To nevidíte ten cynismus některých představitelů ODS? Pana doktora Borise Šťastného, jak se směje?

Vzkazuje vám, že by vám nedal ani korunu.

Mně je to úplně jedno. Já vám jen říkám, že cynismus z jeho strany o něčem svědčí. Přece nemůžete urážet partnery, pokud byste chtěla směřovat k dohodě. Jestliže do poslední chvíle dehonestujete člověka, se kterým se máte dohodnout Takhle hloupý přece nikdo není. To je už cílené.

Kdo z druhé strany podle vás k jednáním přistupuje vážně?

Já to takhle neumím selektovat.

Už jste řekl, kdo je nejhorší.

No počkejte! To bychom mohli jít ještě dál! Výroky pana prezidenta jsou opět šílené! Ten se v novoročním projevu vyjádřil vůči nám naprosto věcně a právně irelevantně. A jestli pan prezident jde tak daleko, že zneužije začátek jazzového koncertu na Hradě k tomu, aby řekl, že ti arogantní doktoři nemají právo ve svém sporu vyhrát, tak to si hlava státu nesmí dovolit. Je mi to hluboce líto, ale toto překračuje veškeré meze. Je to zneužití funkce, zneužití jazzového koncertu Tak se přece pan prezident nemůže vyjadřovat. Toto všechno nesmírně komplikuje jakoukoli dohodu.

Veřejné mínění je stále ještě nakloněno proti vám.

Ano. Protože je dezinformováno a nezná pravdu.

Nevadí veřejnosti hlavně načasování? Toto je rok škrtů, a vám se mají platy zvyšovat. Vždyť to vypadalo, že se bude škrtat i zdravotně postiženým. Asi bude těžké tohle mediálně obhájit.

Nemáte vůbec pravdu. Přidává se učitelům, takže tohle tabu je prolomené. A my jsme to vyhlásili v březnu 2010. Čili my jsme to nevyhlásili v době škrtání, ale v době předvolebního boje. Bez ohledu na to, kdo bude vládnout. Já už nevím, jak mám koho přesvědčit, že nejsem nikým řízený a že jsem svéprávný člověk. Žádná politická centrála mě neřídí!

Ale vyhlásil jste to v době ekonomické krize.

Dvacet jedna let jsme čekali. Nikdo nás nebral vážně…

…a tak jste si vybrali tu nejhorší možnou dobu.

Můžu to dokončit? Zbytečně máte jedovaté glosy. My jsme to mohli vyhlásit o dva roky dříve. Ale vzpomeňte si, že v té době tady na stole ležely návrhy Julínkových zákonů. To by byla katastrofa, naprosto nepřijatelný americký model, který by byl vhodný jen pro finanční oligarchii. V té chvíli jsme nemohli přednést své finanční požadavky. My jsme museli bojovat za to, aby Julínkovy zákony neprošly. Já nechci být zaměstnanec nějakých magnátů. Tomuto jsme museli zabránit.

A rok 2010 byla první možnost přijít s požadavky na vyšší platy?

Za mého předsednictví ano. Ty požadavky ale máme od roku 1995. Já jsem viděl v České televizi retrozáznam debaty z roku 1996, ve které seděl pan premiér Klaus a za naše odbory David Rath. Když jsem je poslouchal, zjistil jsem, že jsme se za těch čtrnáct let nepohnuli ani o milimetr. Pořád stejná argumentace. Jen od jiných lidí. Od pana premiéra tam zaznělo, že musí ustoupit železničářům, protože jsou schopni udělat problém ve státě, zatímco ostatní skupiny nic. Chápete dopad těch slov?

Tak jste Klausovi po čtrnácti letech dokázali, že problém udělají lékaři.

Proto to nedělám. K vaší poznámce, že jsme si zvolili špatnou dobu: ještě nikdo mi neodpověděl, kdy byla či bude ta správná doba.

Možná jste to měli udělat v době vlády ministra financí Bohuslava Sobotky, kdy rostla ekonomika a rozhazovalo se do různých stran. Škoda, že jste se mu taky neozvali.

Já bych rád, abychom moji roli brali od roku 2006.

Ano, ale měl to udělat váš předchůdce?

Prosím vás, musíme si taky uvědomit, že pro každou akci je ideální synergie nějakých objektivních podmínek.

A to má být jako teď?

Dobře, řeknu to jinak. Jestliže všichni politici deklarují, že pod tlakem nejsou ochotni jednat, tak když si zanalyzujete, co všechno se pohnulo, tak zjistíte, že to vždycky bylo jen pod tlakem. Po dobrém se tady nikdy v ničem nic nepohnulo. Nikdo si vás nevšimne, i když už v tom koutě sedíte patnáct dvacet let. Pokud to nedáte hlasitě najevo, nestane se nic. A to šílené porušování zákoníku práce se nedělo v roce 2005 a 2006. Ten exodus lékařů ve stovkách probíhá několik posledních let.

Kolik lékařů tu chybí?

Prosím vás, jen odhadem nemocnice shánějí 780 lékařů. To je jeden promoční ročník na všech lékařských fakultách v České republice. A teď mi řekněte, proč si myslíte, že sem Němci jezdí dělat job-veletrh a tak vehementně u nás shánějí lékaře? Je to proto, že v roce 2012 skončí výjimka, kdy bude moci lékař pracovat jenom osm hodin přesčasů týdně. A jenom německý trh bude potřebovat deset tisíc nových lékařů. Němci proto u nás shánějí lékaře a jenom hloupý stát, jako je ČR, ty lékaře vyhání. Přestože už do nich investovala.

U nás je zase spousta slovenských lékařů.

Já neříkám, že jich tu není dost, ale začínají se už vracet. Nejen proto, že je tam euro a že jsou doma. Ale především proto, že se tam za poslední čtyři roky jejich platy zvýšily skoro o sto procent. Pro ně to tady přestává být zajímavé. My máme konexe na slovenské odboráře a od nich mám signály, že se sem žádní Slováci nechystají. Tedy, žádní Vy mi pak řeknete, že dva přišli. A ještě jedno - já jsem nazýván manipulátorem. Dovedete si představit, že bych dokázal zmanipulovat zdravotní struktury ČR, akademiky ČR, české lékařské společnosti, stálý výbor pro zdravotnictví Evropského parlamentu, prezidenty rakouské, švýcarské, německé, slovenské, polské komory? Ti všichni za námi stojí Dovedete si představit, že bych toto dovedl?

Ne. Musel byste mít obrovské charisma. A to, promiňte, nemáte.

Ale to není jen o charismatu. Díky lžím a fantasmagoriím Evropu na nohy nepostavíte. Takže - asi mám pravdu.

Jiří Paroubek si taky myslí, že se s vámi Nečas nechce dohodnout. A jako jeden z důvodů uvádí, že by dohoda znamenala průlom i pro ostatní odboráře. Myslíte, že se Nečas bojí, že by domluva s vámi byla nebezpečný precedens - a za chvíli by řešil hasiče, policisty či vědce?

Já rozumím, že je tady strach z dominového efektu. Ale proti tomu mluví určité věci. Aby někdo i v jiné profesi dokázal, že je tak mimo evropské standardy jako my. Zadruhé - ne o každou profesi je v Evropě takový zájem. Navíc vzdělání lékařů stojí tolik Přece tady nebudeme vyrábět doktory pro Evropu! Mým snem není odvést české lékaře z ČR. My neodcházíme z této země. My odcházíme z tohoto špatného systému. To je smysl akce „Děkujeme, odcházíme“. Já nejsem náborář německých job-veletrhů, abychom si rozuměli. Já jsem občan České republiky a chci jím zůstat. A jsem pacient České republiky.

Nedohodli jste se s vládou. Ale stejně si myslím, že lékaři nedopustí, aby byli ohroženi novorozenci a další pacienti.

Takhle problém nestojí. Odpovědnost za zdraví lidu má vláda. Ne žádný lékař. Lékař má ústavní právo říct, že za těchto podmínek dělat nebude. A nejhorší možný scénář je, že pacienti skutečně ohroženi budou. Já jsem se snažil lékaře přesvědčit, aby tu ohlodanou kost přijali (myslí návrh ministra Hegera, že ze dvou miliard navíc půjde lékařům letos na platy 1,5 miliardy, pozn. red.). Více jsem ale už udělat nemohl. Pochopte, já nemůžu jako vůdce sklonit hlavu úplně dolů. Už jsem ji sklonil hodně. Popřel bych všechno, co jsem těm lidem celou dobu říkal. Za ohrožené životy a zdraví lidí od března 2011 bude moci vláda. Kvůli své nesmyslné ignoranci, bagatelizaci, agresi.

Vy, vaše žena i váš syn jste jako lékaři dali výpověď. Shání si někdo z vás práci?

Prosím vás, rodinu mi do toho netahejte. Ano, dali jsme výpověď.

Jaký máte plat či odměny za funkci šéfa LOK?

To je naše interní záležitost.

Neřeknete?

Beru za to symbolickou částku. Prostě to dělám jako hobby. To opravdu není plat. Já jsem zaměstnanec. Pořád pracuju. Teď si tedy samozřejmě vybírám dovolenou. A můžu vám říct, že moje pracovní materiály si můžete prověřit do poslední tečky. Jinak všechno, co pro odbory od září 2010 dělám, je v rámci náhradního volna, po službě, a obětoval jsem tomu veškerou rodinnou dovolenou.

Jste na svém pracovišti považován za špičkového odborníka?

Za lékaře, no. Prostě si plním svoje pracovní povinnosti. Myslím, že jsem normální doktor. Co se týče těch odměn za funkci předsedy LOK, neříkám, že jsem úplná charita a dělám to zadarmo. Ano, mám tam symbolickou finanční odměnu

Uživilo by vás to?

Ne. Prosím vás, to není ani úroveň důchodu. Nebavíme se tady o dvaceti třiceti tisících.

Nechcete jít do politiky? Nebyl byste první odborář. Rath, Škromach, Falbr, Štěch…

Na to vám odpovím jediným slovem - ne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?