Jsou soukromí lékaři v nemilosti?

9. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Současná ministryně zdravotnictví Milada Emmerová příliš nepřeje soukromým zdravotnickým zařízením. Chce totiž výrazně zvýhodnit jejich státní, krajské a obecní konkurenty. Privátní lékaři a soukromé nemocnice v tom vidí snahu o svou likvidaci...


Vyhláška ministerstva zdravotnictví o navýšení úhrad státním nemocnicím a některým ambulantním zařízením platí už dnes. Nelíbí se například soukromým stomatologům.

„Pro nás, stejně jako pro praktické a další ambulantní lékaře je nová vyhláška velice nepříjemná,“ zdůrazňuje předsedkyně českobudějovické oblastní stomatologické komory Zuzana Vystrčilová. Tímto krokem podle jejích slov dojde k dalšímu opožďování plateb ze strany zdravotních pojišťoven.

Pro soukromá zdravotnická zařízení, která nedostávají žádné dotace ani nemohou kupovat na dluh od dodavatelů a přitom musí dodržet své závazky, je podle Vystrčilové nynější situace těžká.

„Vzhledem k propočtu pojišťoven, že se vše v průběhu roku ještě zhorší, je celá věc alarmující. Některé ordinace by se mohly dostat do likvidace,“ říká.

Odborníci chtějí zrušit vyhlášku

„Musíme se této naprosto nepřijatelné koncepci bránit, je pro nás, odborníky, i pro pacienty likvidační. Odnímá lékařům pravomoci a nechává na nich zodpovědnost,“ vytýká tomuto návrhu Vystrčilová. „Uděláme všechno pro to, aby v současné podobě přijata nebyla,“ tvrdí.

Mnozí zubaři tak chtějí za péči vybírat přímo od pacientů, ale obávají se jejich odlivu.

Smlouvy s pojišťovnami platí zubařům jen do června 2006 a pokud je neobnoví, platili by pacienti v hotovosti. Soukromí lékaři ze zákona nemají smlouvy se zdravotní pojišťovnou povinné.

„Ministerstvo zdravotnictví hodlá určovat, jaké investice smí konkrétní zdravotnické zařízení uskutečnit. V praxi nám tedy bude nařizovat, jaké přístrojové vybavení si smíme koupit, tím pádem i na jaké úrovni budeme léčit, protože u zubních lékařů je přístrojové vybavení naprosto určující pro kvalitu péče. Velmi dobře si pamatuji, jak to vypadalo, když jsme měli určené jak vybavení, tak materiál a metody, se kterými jsme mohli pracovat. To se nedá srovnat s tím, co mohu pacientům poskytnout dnes. A rozhodně se nechci, stejně jako všichni kolegové, vracet o patnáct let zpátky,“ zlobí se Vystrčilová.

Rozčiluje se i mluvčí České stomatologické komory Jiří Pekárek „Ministerstvo zdravotnictví připravuje v současné době koncepci, jejíž uplatnění by znamenalo, že nebude pojišťovnický systém.

Půjde o jakýsi národní zdravotnický systém a nebude možné podnikat, protože omezuje vlastně nakládání s majetkem, omezuje svobodnou volbu pacienta. A v tom případě pravděpodobně podstatná část zubních lékařů v takovémto systému nezůstane, respektive nevstoupí do něj, protože nám vyprší smlouvy a my se budeme moci svobodně rozhodnout,“ říká.

Nejvíce jsou biti praktičtí lékaři

Nejde však jen o stomatology. Ministerstvo zdravotnictví se chlubí, že některým ambulantním specialistům zařídilo více peněz. Tito specialisté - od urologů a chirurgů až po psychiatry - ale přesto proti úhradové vyhlášce Milady Emmerové protestují.

Slibované tříprocentní zvýšení plateb od zdravotních pojišťoven se podle nich týká jen části lékařů. Především těch, kteří dosud měli málo pacientů.

„Vydělají především lékaři, kteří pracují v nemocnicích a ambulanci mají jen jako vedlejší „úvazeček“,“ říká Jan Štastný z republikové rady Sdružení ambulantních specialistů. Bude prý stačit, pokud přijmou o pár pacientů navíc a hned dostanou od pojišťoven více peněz.

Ambulantním specialistům vadí také to, že vyhláška přehlíží část problémů: například otázku, jestli lékaři pro svou práci potřebují drahé přístroje, anebo vystačí se špachtlí používanou při kontrole krku a psacím strojem na záznamy do chorobopisu.

Vyhláška se nelíbí nejen ambulantním specialistům. Protestují proti ní téměř všichni soukromí lékaři - i zubaři či praktici. Zubaři jsou přitom jediní, kteří se dokázali dohodnout se zdravotními pojišťovnami na zhruba dvouprocentním zvýšení úhrad, a tak se jich bezprostředně vyhláška netýká.

Přesto na ni podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka doplatí: „Jelikož pojišťovny musejí platit více peněz nemocnicím, budou jim chybět peníze a úhrady budou přicházet i nám s ještě větším zpožděním než nyní.“

Nejhůře ze soukromých lékařů ale dopadli praktici. Na ně vyhláška zapomněla, zvýšení úhrad se jich netýká. „Poslední známá verze vyhlášky je nespravedlivá.

Praktičtí lékaři jako by vůbec neexistovali,“ říká místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Hrozí v Česku nové zestátňování?

Soukromé lékaře však neznevýhodňuje jen zmíněná vyhláška. Jde o celou koncepci reformy zdravotnictví. Emmerová chce totiž dosáhnout toho, aby se páteří našeho zdravotnictví stala veřejná zdravotnická zařízení. A aby jich bylo co nejvíce, chce jim zákonem zajistit výrazně nižší daně a další výhody.

Ministryně zdravotnictví hodlá úlevou na daních ve výši kolem 15 milionů korun ročně dosáhnout toho, aby si města a obce zřizovaly vlastní nemocnice a ordinace.

A to se pochopitelně nelíbí žádným soukromým lékařům či podnikatelům ve zdravotnictví. „Doufám, že paní doktorka Emmerová skončí ve své funkci podstatně dřív, než kterýkoliv z jejích nápadů bude moci být uskutečněn,“ říká například Zdeněk Fink, soukromý lékař z východních Čech.

Emmerová to však nebude mít snadné. Její návrh se totiž nelíbí i některým jejím kolegům ve vládě a v parlamentu, například místopředsedovi vlády pro ekonomiku Martinu Jahnovi či poslanci Jaroslavu Krákorovi, předsedovi výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Spokojeno není ani ministerstvo financí. „Bylo by to porušení pravidel, pravidlo srovnatelného zdanění,“ říká Marek Zeman, tiskový mluvčí tohoto rezortu.

ALENA ADÁMKOVÁ, Profit

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?