Jsou tisíce nemocí páteře, říká primář

11. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V případě přednášek primáře Traumacentra byly v rámci takzvaných workshopů na modelech různě koncipovaných, a to i na modelech zavřených v určitém boxu, velice věrně simulovány podmínky endoskopického operačního výkonu...


Liberec - Endoskopický operační výkon páteře bylo téma primáře Traumacentra Nemocnice Liberec MUDr. Richarda Lukáše na dvoudenním setkání lékařů v největší evropské nemocnici AHK V Rakousku.

V případě přednášek primáře Traumacentra byly v rámci takzvaných workshopů na modelech různě koncipovaných, a to i na modelech zavřených v určitém boxu, velice věrně simulovány podmínky endoskopického operačního výkonu.

„Frekventant kurzu jednotlivé úkony vykonává podle toho, co vidí na obrazovce. Tato možnost mu dovoluje získat cenné zkušenosti přímo pro praxi,“ uvedl primář Traumacentra liberecké nemocnice MUDr. Richard Lukáš.

Samotná operace na reálném pacientovi se provádí z minimálních operačních ran, které umožňují vsunout takzvané trubičky, kterými se zavádí nástroj a operuje se pod dozorem kamery zprostředkovávající obraz operačního pole, který se přenáší na obrazovku.

„Operační tým se tedy řídí obrazem, který snímá kamera v hrudníku a rentgenovým zesilovačem během operace. Kombinací těchto obrazů jsme schopni přesně pacienta ošetřit,“ vysvětlil Lukáš s tím, že touto metodou se nejčastěji léčí úrazové stavy páteře. „Jedná se o druh onemocnění páteře, nejčastěji však úraz, kdy se poraněná část páteře nahradí nejčastěji vlastním kostním štěpem, zároveň se provede stabilizace, což je propojení zdravých sousedních obratlů pomocí šroubů a dlahy. Čili poraněný úsek se přemostí a zajistí se klid pro zahojení štěpů,“

doplnil primář.

Na semináři vídeňské nemocnice bylo přítomno na padesát lékařů z Evropy a USA. Cílem setkání lékařů bylo především získávání a výměna dalších zkušeností a vzdělávání v oblasti léčby páteře. „Onemocnění páteře jsou tisíce, ale méně jak deset procent z nich je třeba operovat,“ dodal MUDr. Richard Lukáš. Na operacích páteře se v liberecké nemocnici podílí neurochirurgický tým primáře MUDr. Petra Suchomela a lékařů Traumacentra.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 11.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?